هماتیت در زبان انگلیسی به معنی خون قرمز است. فرمول شیمیایی آن Fe2O3 است.کاربردهای گل اخرا در صنایع الکترونیک، صنایع پلاستیک، صنایع رنگ سازی و... است تنوع مواد معدنی ایران بسیار زیاد است. همین تنوع بسیار زیاد را می توان عاملی برای چرخه تولید و اشتغال دانست. مواد معدنی در دسته بندی های کلی به مواد معدنی و محصولات فلزی و مواد معدنی و محصولات غیر فلزی تقسیم بندی شود.
در دسته بندی مواد معدنی و محصولات غیر فلزی مواد مختلفی قرار می گیرند که می توان به آرژلیت، بازالت، پرلیت، خاک های صنعتی، دولومیت، ذغال سنگ، کربنات کلسیم، گل اخرای، میکا و... اشاره کرد. یکی از این محصولات معدنی غیز فلزی هماتیت یا گل اخرای است.هماتیت در زبان انگلیسی به معنی خون قرمز است. فرمول شیمیایی آن Fe2O3 است. طیف رنگی آن از قهوه ای، قرمز تا خاکستری است. نام های دیگر هماتیت گل اخرای و خاک سرخ است. در کل دو نظریه در مورد اخرا ها و جود دارد منبع آتشفشانی و منبع رسوبی است.
گل اخرا یکی از رنگدانه های اکسید آهن است که دچار هوازدگی می شوند و به صورت پوسته تشکیل می شوند و با انتقال به اعماق انتقال پیدا می کنند و با سیلیس ترکیب شده و تشکیل Fe2O3 می دهند گل اخرای به عنوان رنگدانه های طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند یکی از دلایل این فراوانی اکسید آهن در دسترس بودن و قیمت مناسب این محصول است. و به نظر می رسد از اولین کانی هایی بوده که برای رنگ آمیزی توسط انسان استفاده می شده است.
کاربردهای گل اخرای
خواص گل اخرا
خاصیت پوشانندگی، درخشش، ریزی و جنس گل اخرا در تعیین نوع کیفیت آن موثر است. هماتیت یا گل اخرای بیشتر در کشور های آلمان، اتریش، ایتالیا، سوئد، انگلستان، کانادا و استرالیا یافت می شود ولی تعداد معدودی از معادن اکسید آهن در دنیا وجود دارند که دارای رنگ دانه باشند. جزیره هرمز ایران بهترین منبع خاک سرخ است. و رنگدانه آن از نوع قرمز مایل به آبی است. این معدن از سال 1314 مورد بهره برداری قرار گرفته و بسته به عیار آهن موجود در گل اخرای به درجه یک، دو و سه تقسیم بندی می شود.
معادن خاک سرخ(گل اخرای) می توان به خاک سرخ احمدی، حاجی آباد، بیاضه، خور، ندوشن، فخرآباد، ورطون، نارچ و مامونیه اشاره کرد.گل اخرای قرمز و زرد ایران به صورت فله به کشور های دیگر صادر می شود و بعد از اینکه فرآیند هایی روی آنها انجام می گیرد به صورت یک محصول وارداتی وارد ایران می شود. در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که از خاک سرخ و زرد بتوان رنگدانه های مورد نیاز در کشور را چه مصنوعی چه طبیعی تولید کرده که از واردات این محصولات کاسته شود.