برای استخراج کانسارهای معدنی که باید به عمق بیش از 150 متر به عمق زمین پیش رفت، در اصطلاح «معادن زیرزمینی» گفته می شود. این معادن به صورت روباز نیستند و باید با ایجاد تونل به معادن راه پیدا کرد.براساس شواهد موجود، استخراج معادن در زیرزمین از دوران مصر باستان رواج داشته است.
براساس بررسی های سال 2018 میلادی با وجود اینکه تعداد معادن روباز جهان در بیشترین رده ها قرار دارد، اما با اتمام این منابع باید به سمت ذخایر زیرزمینی پیش رفت. کارشناسان معتقد هستند که تا دو دهه آینده بیشتر ذخیره های معادن بزرگی که به صورت روباز در حال بهره برداری هستند، به پایان می رسند.
با توجه به شرایط سخت معادنی که در زیرزمین واقع شده اند و علاقه نداشتن نیروهای انسانی به کار کردن در محیط های بسته و خطرناک، این معادن همواره با چالش استخراج روبه رو هستند. بیشتر حوادث روی داده برای نیروی انسانی نیز معادن عموما در معادن زیرزمینی روی می دهد. از همین رو باید این معادن را به پیشرفته ترین تجهیزات و ماشین آلات از راه دور مجهز کرد تا امکان انفجار، بهره برداری و استخراج با کمترین آسیب های نیروی انسانی همراه باشد.
البته در کشورهای توسعه یافته هم اکنون با وجود تغییر و تحولات، استفاده از ماشین های پیشرفته استخراج این معادن و بکارگیری ربات ها به سرعت در حال رایج شدن است.در چند دهه گذشته، رشد قابل توجهی در حفاری تونل ها در این معادن به وجود آمده است و با استفاده از دستگاه های مدرن و نرم افزار ها برای طراحی و نگهداری تونل ها بسیاری از مشکلات را حل کرده است.
تجهیزات مهم برای معدن زیرزمینی
مهم ترین تجهیزات موجود در یک معدن زیرزمینی می تواند شامل موارد زیر باشد: