انواع ترانسفورماتور بر اساس تبدیل ولتاژ:
ترانسفورماتورها بر اساس تبدیل سطح ولتاژ AC نیز به دو دسته افزاینده و کاهنده طبقه بندی می شوند.
ترانسفورماتور افزاینده:
در چنین نوع ترانسفورماتورهایی، ولتاژ سیم پیچ ثانویه بزرگ تر از سطح ولتاژ سیم پیچ اولیه است. این امر به این دلیل است که تعداد دور در سیم پیچ اولیه از تعداد دور در سیم پیچ ثانویه کمتر است.
ولتاژ خروجی ترانسفورماتور به نسبت تبدیل (نسبت تعداد دور سیم پیچ ثانویه به سیم پیچ اولیه) آن بستگی دارد. نسبت تبدیل ترانسفورماتور افزاینده بزرگ تر از یک است.
همان طور که می دانیم، توان ورودی و خروجی ترانسفورماتور یکسان است.
این بدین معنی است که ترانسفورماتور افزاینده ولتاژ را افزایش می دهد، اما به همان اندازه جریان سیم پیچ ثانویه آن از جریان سیم پیچ اولیه اش کمتر است. بنابراین توان تغییر نمی کند.
ترانسفورماتور افزاینده عمدتاً در انتقال توان برای مسافت طولانی به منظور کاهش تلفات خط به کار می رود.
تلفات خط به جریان آن بستگی دارد، بنابراین کاهش جریان (همزمان با افزایش ولتاژ) با استفاده از ترانسفورماتور افزاینده انجام می شود و تلفات را کاهش داده و سبب انتقال مؤثر توان خواهد شد.
در اجاق مایکروویو نیز از ترانسفورماتور افزاینده برای افزایش ولتاژ ضعیف (110 یا 220 ولت) به محدوده 2000 ولت استفاده می شود.
ترانسفورماتور کاهنده:
ترانسفورماتور کاهنده ولتاژ AC را کاهش می دهد، یعنی ولتاژ خروجی آن پایین تر از ولتاژ ورودی است. تعداد دور در سیم پیچ اولیه این نوع ترانسفورماتور از تعداد دور سیم پیچ ثانویه آن بیشتر است.
نسبت تبدیل ترانسفورماتور کاهنده کمتر از یک است.
رایج ترین ترانسفورماتورهای کاهنده ولتاژ را از خطوط برق 11، 20 و 33 کیلوولت به ولتاژ استاندارد مصرف کننده برای لوازم خانگی تبدیل می کنند.
هر شارژر تلفن همراه از ترانسفورماتور کاهنده برای کاهش ولتاژ داخلی برای یکسوسازی استفاده می کند.