بر اساس تعریف ارائه شده در ضوابط و مقررات طرح تفضیلی شهرداری، خرپشته (ridge) یا راه پله پشت بام، فضای ارتباط عمودی است که از طریق پله و پاگردهای آن، طبقه آخر ساختمان را به پشت بام هدایت می کند. بر این اساس، خرپشته یا پاگرد پشت بام، جزء مشاعات است و هیچ یک از واحدها، حق استفاده شخصی از آن را ندارد. تعاریف دیگر خر پشته که در منابع مختلف و فرهنگ لغات ذکر شده، عبارتند از:
خرپشته، اتاق کوچکی در پشت بام است که آن را به راه پله متصل می کند.در گذشته به پشته ای که ارتفاع بخش وسط آن بلندتر از بخش های کناری بوده و از اطراف سرازیر میشده، خرپشته می گفتند.در فرهگ لغات فارسی، «خر» به معنای «بزرگ» است و خرپشته به معنای پشته بزرگ دراز ناهموار که میان آن بلند و دو طرف آن نشیب باشد، ذکر شده است. در تعریف دیگر، خرپشته هر منشور مثلث القاعده است که روی یکی از وجوه خود خوابیده باشد و بیشتر برای ساختمان سقف ها به کار میرود تا آب باران در آن دو سطح دیگر به واسطه نشیب نماند و زود فرود آید.
کاربرد خرپشته در ساختمان
خرپشته می تواند تنها به عنوان ورودی پشت بام به راه پله مورد استفاده قرار گیرد اما کاربردهای دیگر خرپشته، استفاده از آن به عنوان انباری، کارگاه کوچک، اتاقک یا محل تجهیزات آسانسور، روف گاردن (فضای سبز پشت بام) و حتی محل نگهداری کبوتر برای کبوتر بازان است! البته از خرپشته در برخی کشورها به عنوان محل استقرار خوانندگان گروه کُر کلیسا نیز استفاده می شود. اگر خرپشته، بزرگ تر ساخته شود، می توان آن را مانند زیرشیروانی، به عنوان واحد مسکونی کوچک لحاظ کرد که البته فضای غالب آن، بدون سقف است.