خاک آهن در واقع جزء مواد پرتی صنعت فولادسازی است ولی با به کارگیری مجدد آن، این پرتی و هدر رفت مواد حذف می شود و بدین صورت باعث صرفه جویی در مصرف فولاد و به تبع آن باعث از بین نرفتن سرمایه می شود.
از طرف دیگر با برگرداندن خاک آهن به چرخه تولید و تبدیل آن به شمش های فولادی و دیگر کاربردهای آن، می توان باعث ایجاد اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم شد و همین طور با استفاده مجدد خاک آهن می توان حجم واردات محصولات فولادی را کمتر کرد تا خاک آهن به صورت خام به کشورهای دیگر فروخته نشود.
فاکتور اصلی که روی قیمت گذاری خاک آهن در بازار تأثیر دارد میزان و نوع مواد اولیه خاک آهن است و قیمت این محصول معمولاً با دلار بیان می شود.خاک آهن در واقع جزئی از ضایعات صنعت فولادسازی است که از برش، مته کاری و یا سوهان زدن و سایر عملیات انجام شده روی قطعات فولادی، بر جای می ماند.
از این ماده در مصارف گوناگونی استفاده می شود. برخی از انواع کاربرد خاک آهن در صنایع تولید لنت خودرو، تولید رنگ، استفاده در کشاورزی و باغبانی و غیره است.در صنایع شیمیایی از خاک آهن که به صورت پودر درآمده است برای تولید رنگ های مغناطیسی و همچنین از پودر خاک آهن برای تولید رنگ های آهنی استفاده می شود. اگر این رنگ ها را بر روی چوب استفاده کنیم به خوبی درون آن نفوذ می کند و مقاومت چوب در شرایط آب و هوایی سخت می شود.
از طرف دیگر با کمبود آهن در گیاهان و با توجه به اینکه جانوران نیز از گیاهان تغذیه می کنند، مقادیر آهن موجود در بدن جانوران کمتر می شود و در نتیجه کیفیت تغذیه ای انسان ها نیز دچار اختلال می گردد. این امر به خاطر این مسئله است که منبع اصلی دریافت آهن برای انسان ها از طریق تغذیه گوشت جانوران و همین طور گیاهانی است که غنی از آهن هستند. بنابراین کاربرد خاک آهن در این مورد بسیار مهم است.