چیلر دستگاه لیزر:
عملکرد لیزرهای پر قدرت صنعتی بستگی به خنک کاری موثر آن دارد. انتخاب چیلر دستگاه لیزر با ظرفیت و نوع مناسب به نیازها و آپشن های موجود در دستگاه لیزر شما بستگی دارد. طول موج و توان خروجی اشعه لیزر نسبت به تغییرات دمایی حساس است و تیوب در برگیرنده اشعه نیز به خنک کاری صحیح و دائمی احتیاج دارد.
در لیزرهای با توان کم جهت خنک کاری یک مدار آب ساده با پمپ و رادیاتور خنک کننده کافی است و یا در برخی موارد می توان تنها با فن و به صورت هوا خنک، دستگاه مورد نظر را خنک کاری نمود. ولی برای لیزرهای پر قدرت حتما باید مینی چیلر یا چیلر لیزر در نظر گرفته شود.
مینی چیلر یا چیلر، مایع خنک کننده (محلول آب و گلیکول) را با دما، شدت جریان و کیفیت دقیق و به صورت دائمی ایجاد و در مدار دستگاه لیزر به گردش در می آورد. در کاربردهایی که به کنترل دقیق درجه حرارت و یا درجه حرارت های زیر صفر نیاز باشد بهترین راه استفاده از چیلر دستگاه لیزر است.
ظرفیت خنک کاری چیلر دستگاه لیزر:
اولین گام در انتخاب چیلر لیزر مناسب، تعیین ظرفیت آن (توان)، دمای آب ورودی و خروجی به دستگاه لیزر و شدت جریان آن است. در گام بعدی باید آپشن های مورد نیاز برای آن تعیین گردد. این آپشن ها می تواند شامل نمایشگر دما و دقت تنظیم دمای لیزر باشد.
معمولا تعیین ظرفیت، دما و شدت جریان مورد نیاز مایع خنک کننده باید از سوی فروشنده دستگاه لیزر تعیین و یا در کاتالوگ های آن درج گردد.
ظرفیت خنک کاری در واقع تعیین کننده سایز چیلر دستگاه لیزر است و مقدار گرمایی است که باید از دستگاه لیزر دفع شود و معمولا بر حسب وات یا BTU/hr بیان می شود و قابلیت تبدیل به تن تبرید یا تناژ تبرید را دارد که با ضرب کردن مقدار عددی ظرفیت بر حسب کیلووات در عدد 0٫284 ظرفیت چیلر مورد نیاز بر حسب تن تبرید به دست می آید.
فروشندگان لیزر معمولا شدت جریان مایع خنک کننده را بر حسب لیتر بر دقیقه و نیز فشار آن را بر حسب بار یا پوند بر اینچ مربع ارائه می کنند که با انتخاب پمپ مناسب و سایز شده، شدت جریان و فشار مورد نیاز برای مایع خنک کننده تعیین می گردد. همچنین معمولا فروشندگان دستگاه لیزر، دمای ورودی و خروجی مورد نیاز به دستگاه لیزر را تعیین و ارائه می کنند.
آپشن های مورد نیاز:
تعدادی آپشن کنترلی، ایمنی و آسایشی ممکن است که در چیلر لیزر در نظر گرفته شود. این موارد می تواند شامل نمایشگرهای دقیق دمای مایع خنک کننده در ورودی و خروجی از چیلر و فشار آن باشد. همچنین هشدار دهنده های صوتی و دیداری کاهش یا افزایش دما از محدوده مورد نظر و سیستم خودکار خاموش کننده دستگاه لیزر برای جلوگیری از آسیب آن باشد.
از دیگر مسائل ایمنی در نظر گرفتن احتمال یخ زدگی مایع خنک کننده و انبساط آن و ترکیدگی قطعات است که تا جای ممکن باید از افزودنی های ضد یخ در آن استفاده شود. در نظر گرفتن فیلتر و تعویض دوره ای آن در مدار مایع باید صورت بگیرد.
برای جلوگیری از رشد خزه و جلبک در آب و نیز کاهش نقطه انجماد آب خنک کننده، افزودنی های شیمیایی به آب اضافه می شود. برخی از لیزرها نیز به آب یون زدایی شده احتیاج دارند که در این صورت نیز باید تمهیدات لازم برای آن در نظر گرفته شود.
انواع مینی چیلر و چیلر لیزر و چگونگی کارکرد آن:
چیلرها در دو نوع کلی چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی هوا خنک ساخته می شوند که نوع کندانسور آن تعیین کننده آب خنک یا هوا خنک بودن آن است.
هر دو نوع وظیفه سرد کردن آب (یا محلول آب و گلیکول) را تا دمای مورد نظر دارند و هر دو در یک سیکل مشابه که شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و ماده مبرد (مانند گاز R134A) است، دائما آب را در اواپراتور توسط مبرد سرد می کنند. آب سرد شده نیز با پمپ به مدار دستگاه لیزر ارسال شده تا عمل خنک کاری آن را انجام دهد.
طراحی و تولید چیلر مخصوص لیزر:
برای تهیه چیلر لیزر دو راه در پیش رو وجود دارد. راه اول خرید دستگاه های چیلر آماده با مشخصات موجود در بازار است. راه دوم طراحی و تولید چیلر لیزر به صورت خاص برای یک یا چند لیزر است که ویژگی های مورد نیاز در آنها با چیلرهای موجود در بازار سازگار نیست و حتما باید چیلر مناسب و متناسب با نیازهای آن طراحی و ساخته شود.