دستگاه زنت صنعتی:
برای سرمایش و گرمایش کارگاه ها، سالن ها و سوله های صنعتی و ورزشی می توان از دستگاهی ارزان قیمت و بهینه به نام دستگاه زنت صنعتی استفاده نمود.
علت ارزان تر بودن قیمت این دستگاه نسبت به سیستم های دیگری مانند سیستم چیلر و هواساز و یا سیستم پکیج یونیت و سایر دستگاه ها این است که در این دستگاه برای سیکل سرمایش از کمپرسور، گاز فریون و متعلقات سیکل تبرید استفاده نمی شود بلکه از سیستم تبخیری که در ادامه توضیح داده شده است، در دستگاه زنت صنعتی بهره برده شده است.
این دستگاه از اجزای نشان داده شده در شکل زیر تشکیل شده است و دستگاهی چهار فصلی است که سیستم سرمایش آن کاملا مستقل بوده و به دستگاه مکمل دیگری نیاز ندارد و گرمایش آن نیز عینا مشابه دستگاه هواساز است و کویل مخصوص آبگرم آن بایستی به موتورخانه یا پکیج گرم کننده آب (پکیج های گازسوز زمینی یا دیواری) وصل شود.
طرز کار زنت صنعتی:
طرز کار زنت صنعتی بدین شکل است که در هوای گرم که باید درجه حرارت هوا کاهش یابد، یک فن بزرگ از نوع سانتریفیوژ، هوا را مکیده و با سرعت بالا از میان پکینگ (پوشال یا پد سلولوزی) عبور می دهد. در اثر برخورد هوا با پد سلولوزی که با آب شهری و توسط پمپ همواره خیس است، دمای هوا کاهش می یابد و در ساختمان یا سوله مورد نظر توزیع می گردد.
به علت وجود آب بر روی پکینگ و تبخیر شدن بخشی از آن توسط هوا، رطوبت هوای ورودی نیز افزایش می یابد.
در روزهای سرد سال که باید به صورت گرمایشی کار کند، آب بر روی پکینگ پاشیده نشده و به جای آن، لوله هایی در پشت فن به نام کویل جاسازی می شود که آب داغ از درون آنها عبور کرده و این بار درجه حرارت هوای مکیده شده توسط همان فن، در اثر برخورد با سطح لوله های داغ، افزایش می یابد و همانند حالت قبل، بعد از فیلتر شدن، از راه کانال هایی در سرتاسر ساختمان یا سوله توزیع می گردد. در این سیستم، آب باید به وسیله بویلر مرکزی موتورخانه و یا پکیج دیواری گازسوز و یا هر منبع دیگری گرم شده و به لوله های دستگاه پمپاژ شود. در ضمن در حالت کارکرد گرمایشی، می توان رطوبت زن نیز به دستگاه اضافه نمود و رطوبت هوا را نیز به اندازه دلخواه افزایش داد.
دستگاه زنت به جز بویلر می تواند با پکیج دیواری یا زمینی گازسوز نیز تطبیق داده شود و در فصل سرد با گرمایش قدرتمند، هوای گرم را در سوله ها و سالن های مختلف از یک ساختمان و از طریق کانال توزیع نماید و دیگر به سیستم رادیاتور، سیستم گرمایش از کف و … نیازی نیست.
در دستگاه زنت دو دریچه برای ورود هوا و یک دریچه نیز برای خروج هوا وجود دارد. در واقع هوایی که از دستگاه خارج و با کانال وارد ساختمان یا سوله می شود باید از دریچه ای از درون ساختمان تخلیه گردد تا هوای تازه ورودی جایگزین آن شود.
بخشی از هوای تخلیه شونده از دریچه یا همان هوای بازگشتی مجددا وارد دستگاه شده و در محفظه ای با هوای تازه ورودی مخلوط می شود.
علت اختلاط این دو جریان این است که دمای هوای بازگشتی بسیار نزدیک دمای مورد نیاز ساختمان است و در اثر مخلوط شدن با هوای تازه تا حدود زیادی دمای آن را به دمای نهایی نزدیک می کند و به انرژی کمتری جهت رسیدن به دمای مورد نظر نیاز خواهد بود.
در سوله ها که فضای بسیار بزرگی دارند، بهتر است که حجم زیادی از هوای بازگشتی با هوای ورودی مخلوط شود تا انرژی مصرف شده برای تنظیم دمای آن کاهش یابد.