ترک های افقی
ترک هایی که در راستای افق و در طول دیوار ایجاد می شوند، ترک های افقی گویند و معمولاً به دو دلیل عمده به وجود می آیند.به هنگام اجرای دیوار، می بایست دیوار را تا ارتفاع نیمه از تراز انتهایی اجرا نماید و پس از خشک شدن و گیرش دیوار در مرحله بعد آن را تا تراز ارتفاعی نهایی برساند. این ناپیوستگی در اجرا موجب نشست گرد و غبار خاک بر روی محل ناپیوسته دیوار می شود.
این گرد و غبار از جنس دانه های رس است که حالت چربی دارند. در صورتی که قبل از اجرای نیمه دوم دیوار محل ناپیوستگی را از گرد و غبار شسته نشود پس از اجرا، احتمال وجود ترک افقی در محل ناپیوستگی بسیار محتمل است.در صورتی که دیوار در یک مرحله اجرا شود، طبق روش توضیح داده در بند یک نباشد، دیوار کمانش کرده و یا در اصطلاح دیوار شکم می دهد و موجب ایجاد ترک افقی در دیوار می شود.
ترک های عمودی
ترک هایی که در راستای ارتفاع دیوار عمود بر راستای افق ایجاد می شوند، ترک های عمودی هستند.این نوع ترک در بتن هنگامی رخ می دهد که عمق یا عرض این ترک ها زیاد یا در اعضای دیگر سازه همچون سقف، کف و … یا در سنگ قرنیز ادامه داشته باشند.
علل ایجاد ترک های عمودی
ترک های مورب
ترک های مورب، ترک هایی هستند که معمولاً زاویه 45 درجه نسبت به راستای افق دارند. این ترک ها اغلب در اثر نشست دیوار ایجاد شده و نشانه شکسته شدن دیوار است و این نوع ترک در بتن بسیار خطرناک است. جهت تعیین محل نشست دیوار، ابتدا راستای ترک را معین کرده، عمود بر راستای ترک به سمت پایین طرف نشست کرده دیوار را مشخص می نمایید.