دیوارهای وزنی
دیوارهای وزنی دیوارهایی هستند که عامل پایداری آنها در مقابل نیروهای خارجی وزنشان است. معمولاً از بتن غیرمسلح (دیوار وزنی بتنی) یا بنایی سنگی (دیوار وزنی بنایی) ساخته می شوند.
عوامل عمده در طرح دیوارهای حایل وزنی
مصالح بتن
استفاده از بتنی با مقاومت فشاری مشخصه 15 تا 20 نیوتن بر میلی مترمربع روی نمونه استوانه ای معمولاً نیازهای طراحی دیوارهای حایل وزنی را برآورده می نماید. در صورتی که بنا به شرایط محیطی، دوام و پایداری مصالح دیوار مد نظر باشد، استفاده از بتنی با مقاومت مشخصه بیشتر و رعایت حداقل نسبت آب به سیمان مطابق ضوابط آیین نامه بتن ایران (آبا) و ضوابط عمومی طراحی سازه های بتنی آبی لازم خواهد بود.
سنگ های بنایی
در نشریه شماره 90 سازمان مدیریت و برنامه ریزی، مشخصات فنی سنگ های مورد استفاده در ساخت دیوارهای سنگی بنایی و همچنین روش ساخت این نوع دیوارها را ارائه نموده است. به طور مثال توف سبز البرز از جمله سنگ هایی است که در احداث دیوارهای سنگی مورد استفاده قرار می گیرد.
ملات
ملات های مورد استفاده در دیوارهای بنایی سنگی شامل ملات ماسه سیمان و ملات باتارد است.نیروهای طراحی وارد بر دیوارهای حایل وزنی شامل بارهای زیر هستند.
تنش های مجاز دیوارهای بنایی سنگی
تنش کششی مجاز ناشی از خمش و تنش برشی مجاز در دیوارهای بنایی سنگی در صورت وجود نظارت مؤثر بر اجرا مساوی 0/1 نیوتن بر متر مربع و در صورت عدم وجود نظارت مؤثر مساوی 0/05 نیوتن بر متر مربع توصیه می شود.برآیند کل نیروهای وارد بر مقطع افقی دیوار باید در محدوده داخلی و یا نزدیک هسته مقطع شالوده باشد تا از ایجاد تنش های کششی قابل ملاحظه در دیوار جلوگیری به عمل آید.