سیستم تهویه مطبوع چگونه کار می کند ؟
در پاسخ به این سوال که سیستم تهویه مطبوع چگونه کار می کند ؟ می توان گفت که وظیفه اولیه هر سیستم تهویه ای، گرمایش، سرمایش، به گردش درآوردن هوا به شکل مطلوب در قسمت های مختلف ساختمان، انتقال مقدار قابل قبولی از حجم هوای تازه از بیرون به داخل ساختمان، تنظیم سطح رطوبت نسبی هوا (در صورت نیاز) و پاکیزه کردن هوا با فیلتر نمودن آن تا سطح مورد نظر و قابل قبول است.
حال تعریف اینکه سیستم تهویه مطبوع چگونه کار می کند، بستگی به نوع دستگاه دارد. هر دستگاه با روشی خاص چند مورد یا تمامی موارد گفته شده را انجام می دهد. در برخی از دستگاه ها نمی توان رطوبت هوا را تنظیم نمود و در برخی نیز نصب فیلترهای متناسب با نیاز امکان پذیر نخواهد بود.
سیستم های تهویه مطبوع لوله کشی شده:
در نوع لوله کشی شده، یونیت ها یا دستگاه های داخلی (منظور نصب شده در داخل ساختمان) وجود دارند که به آنها اواپراتور نیز گفته می شود که با لوله حاوی آب (آب سرد یا گرم) و یا مبرد (گاز فریون) به دستگاه های مستقر در خارج از ساختمان یا مستقر در موتورخانه ساختمان اتصال می یابند.
اواپراتورها که عمدتا از نوع فن کویل یا رادیاتور و … هستند از لوله های پره دار (کویل) متعددی ساخته می شوند که مثلا در حالت سرمایش، آب سرد یا مبرد در آنها جریان پیدا کرده و گرمای هوای اطراف کویل توسط آب سرد یا مبرد جذب می شود تا دمای هوا کاهش یابد.
در همین حین بر اثر برخورد هوای داخل ساختمان با سطح لوله های سرد، بخار آب موجود در هوا (رطوبت) بر روی سطح لوله های سرد، تقطیر شده و به شکل قطرات مایع در می آید و پس از چکه کردن در سینی کف فن کویل و از طریق یک مجرا، آب مقطر ایجاد شده، خارج می گردد.
حال این دستگاه ها در سایزهای کوچک تا بزرگ و نیز طرح های گوناگون از کولر گازی خانگی گرفته تا مینی چیلر، سیستم بویلر و چیلر و نیز دستگاه های VRF و GHP بر این اساس کار می کنند که هر کدام برای استفاده در مکانی خاص مناسب هستند که باید توسط کارشناسان این امر، مناسب ترین آنها برای یک ساختمان انتخاب شود.
در این سیستم ها به علت عدم وجود کانال، نمی توان هوای تازه وارد ساختمان کرد ولی می توان در دستگاه هایی مانند فن کویل، قبل از فن، فیلتر نیز نصب نمود.