در هوای سرد می توان از ملات های ماسه سیمان و باتارد استفاده کرد. ملات ماسه سیمان با نسبت 1:3 و باتارد با نسبت 1:1:6 مناسب است. برای جلوگیری از یخ زدن بهتر است از کلرور کلسیم یا مواد حاوی آن استفاده نشود، زیرا وجود کلرور کلسیم باعث زنگزدگی قطعات فلزی کار گذارده شده و شوره زدگی آجرکاری می شود.
یکی از بهترین راه های مواجهه با یخزدگی، افزودن مواد حبابساز هوا به ملات است که در این صورت می توان بدون واهمه از کاهش کارآیی از مقدار سیمان ملات کاست. در این حالت نسبت سیمان به ماسه 1:5 تا 1:6 خواهد بود. وجود حباب های هوا در ملات، صدمات ناشی از افزایش حجم آب ملات در موقع یخ زدن را به حداقل ممکن کاهش می دهد. در هوای سرد گرفتن ملات کند می شود، در دمای 0 تا 5 درجه سلسیوس، مدت گرفتن 2 برابر و از 5 تا 10 درجه 1/5 برابر می شود.
انتخاب ملات برای کار در هوای گرم
آب ملات به محض تماس با مصالح بنایی جذب و کشیده می شود. روند جذب آب بسته به نوع مصالح بنایی متغیر است. از دست رفتن مقدار زیادی آب به ویژه در طول تابستان گرم و خشک، ممکن است قابلیت کاربرد ملات را کاهش دهد. در طرح اختلاط ملات، باید کارآیی و آب نگهداری ملات متناسب با جذب آب مصالح بنایی و اوضاع جوی مورد توجه قرار گیرد. در بعضی موارد ممکن است استفاده از مواد افزودنی نگهدارنده آب و کندگیر کننده و ضد تبخیر توصیه شود که در این صورت مصرف این مواد باید با احتیاط صورت گیرد.
ساختن و مصرف ملات ها
ساختن ملات ها، با وسایل دستی مانند بیل، کم چه و ماله و حتی دست در روی زمین یا داخل ظروف ملات سازی آهنی (اسلامبولی) یا پلاستیکی و روی تخته ملات به مقادیر کم صورت می گیرد. همچنین ممکن است در ساختن ملات از وسایل مکانیکی استفاده کرد. زمان اختلاط ملات، حداقل 3 دقیقه و حداکثر 10 دقیقه خواهد بود.
بهترین ر وش اندازه گیری مواد، توزین آنها است، ولی این کار در کارگاه عملاً با اشکالاتی مواجه می شود. استفاده از بیل و کمچه برای پیمانه کردن صحیح نیست و باید حتما از پیمانه ای با حجم معین استفاده شود. در پیمانه کردن ماسه، باید به مسئله تغییر حجم ناشی از رطوبت توجه شود.