نقش چیلر در صنایع غذایی:
چیلر در صنایع غذایی دو نقش اساسی دارد. اول اینکه نقش آن ایجاد آب سرد برای سرمایش پروسه ها و دستگاه های مختلف در جهت بهبود کیفیت مواد غذایی و آشامیدنی بوده و دوم برای خنک کاری و ایجاد هوای با دما و رطوبت کنترل شده برای شکل دهی مناسب و نیز نگهداری برخی از مواد غذایی خاص به همراه دستگاه های مکمل مانند هواساز است.
در واقع چیلرها همواره نقش سردسازی آب یا محلول آب و گلیکول (برای دماهای کمتر از صفر) را بر عهده دارند.
این آب سرد شده یا به صورت مستقیم در مدار دستگاه های صنعتی تولید و بسته بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد و یا اینکه به دستگاهی به نام هواساز منتقل شده و منجر به سرمایش هوای عبوری از هواساز می شود تا بتوان هوای خنک جهت به کارگیری در تهویه سالن و یا هوای بهداشتی با رطوبت کنترل شده و یا هوای سرد مورد نیاز برای شکل گیری مواد غذایی و … را فراهم نمود.
در برخی موارد به جای چیلر از آیس بانک (Ice bank) در صنایع غذایی استفاده می شود که قطعا استفاده از چیلر از نظر بهینه سازی مصرف انرژی (صرف هزینه کمتر)، عملکرد کارآمدتر و توانایی کنترل دقیق دما مناسب تر خواهد بود.
آیس بانک با وجود اینکه قیمت اولیه کمتری نسبت به چیلر دارد ولی هزینه صرفه جویی شده در مصرف انرژی در بازه ای کوتاه مدت این هزینه را جبران نموده و در ضمن کیفیت فرآیند سردسازی نیز تأثیر مستقیمی بر کیفیت محصول خواهد داشت.
بسیاری از محصولات غذایی در حین تولید بایستی در دمای کنترل شده دقیقی نگه داشته شوند تا شکل و مزه و ماندگاری آنها در بهینه ترین حالت قرار بگیرد.
چیلرهای صنایع غذایی و نوشیدنی در طرح ها و مدل های مختلف و مطابق با نیاز هر قسمت طراحی و ساخته می شوند که عمده ترین آنها عبارتند از:
برخی از کاربردها:
سردسازی های مورد نیاز در فرآیند تولید رب: