سکوهای بزرگ فراساحلی نفت و گاز از جمله بزرگ ترین سازه های متحرکی هستند که در جهان به دست بشر ساخته شده اند. این سکوها انواع بسیار مختلفی دارند.
سکوهای ساکن
شکلی از سکوهای معمولی با اجزاء مختلفی است.اغلب سکوها از فولاد ساخته شده و با پایه هائی که به بستر دریا فرو رفته در قعر آب محکم شده اند.تعداد بسیار کمی از سکوها با سیمان ساخته شده و با استفاده از نیروی جاذبه در بستر دریا مستقر شده اند.
سکوهای جکتی
سکوهای معمولی از نوع جکتی با 4 تا 8 پایه هستند این جکت ها با پایه هائی محکم شده اند که تا حدود 50 متر در بستر دریا فرو رفته اند.
سکوهای استار
این سکو طوری طراحی شده که بدون نیروی انسانی کار می کند و با استفاده از علائم رادیوئی از راه دور و از سکوی اصلی خاموش می شود. بنابراین از هزینه کمتر و ایمنی بیشتری برخوردار است.تآسیسات این سکوی به خصوص سه پایه ای که قرار دارد بسیار اقتصادی ساخته شده است. این تأسیسات را می توان برای حفاری چاه ها روی یک دکل حفاری متوسط نیز نصب نمود. دسترسی به بارج های مجهز به جرثقیل به ندرت امکان پذیر است. بنابراین نصب این تأسیسات روی دکل حفاری می تواند از نظر اقتصادی جایگزین بسیار مناسبی باشد.
برج های انطباقی
برج های انطباقی از یک برج باریک و قابل انعطاف تشکیل شده اند. تجهیزات حفاری و عملیات تولید روی عرشه این سکوها قرار می گیرد. از این برج ها برای ایجاد توازن بین نیروهای جانبی و مستقیم استفاده می شود. کاربرد آن ها در اعماق 120 تا 500 متری است.
سکوهای نیمه شناور
ویژگی این سکوها داشتن پایه هائی با قدرت رانشی کافی است که می تواند سازه را به صورت شناور و ثابت نگهدارد. دکل های نیمه شناور را می توان با آبگیری یا تخلیه آب در محفظه رانشی از محلی به محل دیگر تغییر مکان داد. این سکوها عموما ً در حین عملیات حفاری با لنگرهای زنجیری در مکان خود نگهداشته می شوند. البته آن ها را به روش موقعیت دینامیک هم می توان در جای خود ثابت نمود. از سکوهای نیمه شناور برای محل هائی با عمق 180 تا 1800 متر استفاده می شود.
سکوهای پایه کششی
سکوهای پایه کششی دارای دکل های شناور هستند. این سکوها به گونه ای در بستر دریا مهار شده اند که هرگونه حرکت عمودی سازه ها را خنثی می کنند. این گونه سکوها در آب های با عمق تا 2 کیلومتر بکار می روند. نوع معمولی این سکوها برای چهار پایه طراحی شده و مانند سکوهای نیمه شناور به نظر می رسند. از سکوهای پایه کششی کوچک می توان برای نصب تأسیسات آب و برق، آنتن های ماهواره یا در مراحل اولیه نصب سکوهای بزرگ تر جهت استفاده در آب های عمیق استفاده نمود.
سکوهای تک پایه
سکوهای تک پایه نیز مانند سکوهای پایه کششی دارای مهار (mooring) در بستر دریا هستند. سکوهای پایه کششی دارای لنگر عمودی هستند اما در سکوهای تک پایه بیشتر از لنگرهای معمولی استفاده می شود. این گونه سکوها در سه نوع طراحی شده اند.
سکوهای جک آپ
سکوهای جک آپ را می توان را با استفاده از پایه هایشان که در آب است، تا قعر دریا پائین فرستاد و به صورت جک از سطح آب بالا آورد. از این سکوها بیشتر در آب های نسبتاً کم عمق برای اکتشاف نفت بکار می روند.