تست لامپ با مولتی متر:
شاید چنین به نظر برسد که لامپ های رشته ای امروزه جایگاه خود را از دست داده اند، اما هنوز هم مواردی مانند لامپ خودروها وجود دارد که استفاده از لامپ های رشته ای در آن ها معمول است.
بهترین راه برای تست این لامپ ها، اندازه گیری مقاومت اهمی آن ها است که باز هم سلکتور مولتی متر باید روی اندازه گیری اهم باشد.
برای اندازه گیری مقاومت بین دو ترمینال این لامپ ها، نیازی به در نظر گرفتن پلاریته نیست. مقدار مقاومت بین دو ترمینال در لامپ هایی با توان بالا، نزدیک به صفر است.
از این عدد (مقدار مقاومت) نمی توان برای محاسبه توان لامپ استفاده کرد، زیرا وقتی دمای رشته از 25 درجه سانتی گراد محیط به 2200 تا 3200 درجه سانتی گراد افزایش می یابد، مقاومت لامپ تا 15 برابر نیز زیاد می شود.
تست اتصال کوتاه با بازر برای یک لامپ سیگنال که توان بسیار کم و مقاومت بسیار بالایی دارد، کارساز نخواهد بود. شکل زیر این موضوع را به خوبی نشان می دهد.
مشابه آنچه در شکل زیر می بینیم، وقتی لامپ سوخته باشد، چیزی شبیه مورد فیوز سوخته روی نمایشگر مولتی متر مشاهده خواهیم کرد.
تست دیود با مولتی متر:
دیود پلاریته دارد، یعنی اینکه کدام پراب را به کدام سر متصل کنیم، مهم است. شناسایی ولتاژ روی دیود اغلب با یک حلقه رنگی (نقره ای و سیاه در تصویر) مشخص می شود که کاتد را نشان می دهد. اگر ولتاژ به ترتیب + و - اعمال شود، جریان از دیود عبور خواهد کرد.
برای مثال، طبق چیزی که مولتی متر نشان می دهد، وقتی دیود هدایت می کند، افت ولتاژ این دیود (1N4007) برابر با 0٫536 ولت است.
و در مسیر دیگر، اگر پراب ها را جابه جا کنیم، جریان را مسدود می کند.
یک دیود دیگر (1N4148) کوچک تر است و افت ولتاژ کمی بالاتری دارد.
و همچنین، مسیر دیگر را نیز مسدود می کند. اگر دیود صفر ولت در هر جهتی نشان دهد، خراب است. OL در هر دو جهت نیز بدین معنی است که دیود خراب شده است.
شاید چنین تصور کنید که چون اعداد را با سه رقم اعشار می خوانیم، نتیجه خیلی دقیق است. اما اگر از یک مولتی متر دیگر استفاده کنیم، مقدار دیگری را نشان می دهد. مثلاً برای دیود اول، نتیجه زیر را داریم.
برای دیود دیگر نیز همین اتفاق می افتد. کدام یک نتیجه را درست نشان می دهند؟ هر دو!
نمودار ولتاژ برحسب جریان دو دیود به صورت زیر است. اختلاف قرائتی که در دو مولتی متر وجود داشت، به این دلیل است که آن ها از جریان های تست متفاوتی استفاده می کنند. جریان مدل Southwire، حدوداً 2 میلی آمپر در 0٫6 ولت است و جریان مدل Fluke حدوداً 0٫4 میلی آمپر.
اما از دقت خوب مولتی مترها می توان استفاده کرد و دیودها را به عنوان سنسورهای دما به کار برد که در آن ها افت ولتاژ تقریباً 2 میلی ولت به ازای هر درجه افزایش دما رخ می دهد و مولتی متر دقت کافی را برای تخمین مناسب دما دارد.
افت ولتاژ همه دیودها در حدود 0٫6 ولت نیست، نوعی از دیودها که دیود شاتکی نامیده می شود، ولتاژ کم قابل توجهی در جهت هدایت دارد. نمودار ولتاژ برحسب جریان دو نوع دیود شاتکی در شکل زیر نشان داده شده است.
این دیودها اغلب برای کاهش تلفات منابع تغذیه سوئیچینگ به کار می روند و در سایر موارد نیز کاربرد دارند. ولتاژ یک دیود شاتکی تقریباً 0٫2 ولت است.