انواع موتور کولر آبی:
قبل از پرداختن به سربندی موتور کولر آبی، انواع موتورهای کولر آبی را به صورت اجمالی بررسی می کنیم.
انواع کولر آبی را با توجه به جریان تغذیه این موتورها می توان به سه دسته موتورهای جریان مستقیم (DC)، موتورهای جریان متناوب (AC) و موتورهای یونیورسال (AC/DC) تقسیم کرد.
همان طور که می دانیم، بیشتر کولرها با برق خانگی تکفاز کار می کنند که AC است. موتورهای جریان متناوب خود به دسته تکفاز و سه فاز تقسیم می شوند و با برق تکفاز و سه فاز کار می کنند. موتورهای تکفاز می توانند با راه انداز خازنی یا بدون آن باشند.
در ساده ترین تقسیم بندی، عملکرد موتور کولر آبی را می توان در دو دسته موتور با خازن و بدون خازن بررسی کرد.
موتور تک فاز بدون خازن راه انداز:
برای آنکه موتورهای الکتریکی توانایی چرخش داشته باشند، به یک میدان مغناطیسی گردان نیاز دارند.
با تنها یک سیم پیچ نمی توان این میدان دوار را به وجود آورد و یک سیم پیچ کمکی برای این کار لازم است که به آن سیم پیچ راه انداز نیز می گویند.
سیم پیچ اصلی و کمکی به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. پس از آنکه سرعت موتور به 75 درصد سرعت نامی اش برسد، سیم پیچ کمکی از مدار خارج می شود.
خارج شدن مدار با یک کلید گریز از مرکز انجام می شود که تابع دور موتور است. شکل زیر مدار الکتریکی موتور تک فاز بدون خازن را نشان می دهد.
توان خروجی موتورهای تک فاز بدون خازن راه انداز معمولاً بین 1/3 تا 1/2 اسب بخار است. شکل زیر یک موتور تک فاز بدون خازن راه انداز را نشان می دهد.
موتور تک فاز با خازن راه انداز:
اگر بخواهیم در لحظه راه اندازی گشتاور موتور را افزایش دهیم، از یک خازن سری با سیم پیچ کمکی استفاده می کنیم.
خازن مورد استفاده معمولاً از نوع الکترولیتی و با ظرفیت بالا است. مانند نوع بدون خازن، از یک کلید گریز از مرکز در سیم پیچ کمکی این نوع موتورها استفاده می شود که وقتی سرعت موتور به 75 درصد سرعت نامی رسید، خازن و سیم پیچ کمکی را از مدار حذف می کند.
موتورهای یونیورسال نیز نوعی از موتورهای تک فاز هستند که جریان AC را به DC تبدیل می کنند و مصرف انرژی کولر را به 1/3 مصرف کولر معمولی کاهش می دهند و موجب صرفه جویی انرژی تا 60 درصد می شوند.
این نوع موتورها سه سرعت دارند، این در حالی است که موتورهای AC دو سرعته هستند.