مواد قطعات نیمه هادی:
سیلیسیم (Si) بیشترین کاربرد را در قطعات نیمه هادی دارد. این ماده هزینه کمتری در مواد اولیه و فرایند نسبتاً ساده ای دارد.
دامنه دمای مفید آن باعث می شود تا در حال حاضر بهترین مصالحه در بین مواد مختلف رقابتی باشد. سیلیکون مورد استفاده در ساخت قطعات نیمه هادی در حال حاضر در کاسه هایی ساخته شده است که قطر آن ها به اندازه کافی بزرگ است و امکان تولید ویفرهای 300 میلی متر (12 اینچ) را دارد.
ژرمانیوم (Ge) به طور گسترده ای در مواد نیمه هادی اولیه استفاده می شد، اما حساسیت حرارتی آن نسبت به سیلیکون استقبال به آن را کمتر کرده است.
امروزه، ژرمانیم اغلب با سیلیکون (Si) برای استفاده در قطعات SiGe با سرعت بسیار بالا آلیاژ می شود. شرکت IBM تولیدکننده اصلی چنین قطعاتی است.
آرسنید گالیوم (GaAs) همچنین به طور گسترده در قطعات پرسرعت مورد استفاده قرار می گیرد، اما تاکنون تشکیل کاسه هایی با قطر بزرگ از این ماده دشوار بوده است و اندازه قطر ویفر را به طور قابل توجهی کوچک تر از ویفرهای سیلیکونی محدود کرده است.
بنابراین تولید انبوه قطعات آرسنید گالیوم (GaAs) به طور قابل توجهی گران تر از سیلیکون است.
فهرست قطعات نیمه هادی رایج:
قطعات نیمه هادی رایج عمدتاً شامل دو ترمیناله، سه ترمیناله و چهار ترمیناله هستند.
قطعات دو ترمیناله به شرح زیر هستند:
قطعات سه ترمیناله عبارتند از:
قطعات چهار ترمیناله به صورت زیر هستند:
کاربردهای قطعات نیمه هادی:
از انواع ترانزیستورها می توان به عنوان عناصر سازنده گیت های منطقی استفاده کرد که برای طراحی مدارهای دیجیتال مفید است.
در مدارهای دیجیتال مانند ریزپردازنده ها، ترانزیستورها مانند سوئیچ (خاموش) عمل می کنند. به عنوان مثال در ماسفت، ولتاژ اعمال شده به گیت روشن یا خاموش بودن سوئیچ را تعیین می کند.
ترانزیستورهایی که برای مدارهای آنالوگ استفاده می شوند به عنوان کلید عمل نمی کنند. به طور نسبی، آن ها به یک دامنه ورودی پیوسته با یک دامنه خروجی پیوسته پاسخ می دهند. مدارهای متداول آنالوگ شامل اسیلاتورها و تقویت کننده ها هستند.
مدارهایی که بین مدارهای آنالوگ و مدارهای دیجیتالی رابط یا ترجمه می کنند، به عنوان مدارهای سیگنال مخلوط شناخته می شوند.
مزایای قطعات نیمه هادی:
برخی از مزایای قطعات نیمه هادی به شرح زیر است:
معایب قطعات نیمه هادی:
برخی از معایب قطعات نیمه هادی به شرح زیر است: