تشخیص نام پایه های ترانزیستور BJT در صنعت برق:
هر ترانزیستور سه پایه یا پین دارد: امیتر (E)، بیس (B) و کلکتور (C). هنگام استفاده از ترانزیستور در مدار، شناسایی نام پایه های ترانزیستور ضروری است.
ظاهر فیزیکی ترانزیستورها دارای پوشش پلاستیکی است و یک طرف ترانزیستور یک سطح صاف و طرف دیگر آن خمیده شکل است.
نام پایه های ترانزیستور را می توان با استفاده از همین شکل ظاهری تشخیص داد. نام پایه های ترانزیستور را می توان با نگاه کردن به جهتی که پیکان به سمت آن نشان می دهد، به راحتی تشخیص داد.
اگر پیکان به سمت امیتر باشد، یک ترانزیستور NPN است. اگر پیکان به سمت بیس باشد، ترانزیستور PNP است.
در بیشتر موارد، وقتی طرف صاف ترانزیستورهای NPN را روبه روی خود بگیریم، پین ها از چپ به راست به ترتیب کلکتور، بیس و امیتر هستند.
در اغلب ترانزیستورهای PNP برعکس است و اگر طرف صاف را مقابل خود بگیریم، نام پایه های ترانزیستور از چپ به راست امیتر، بیس و کلکتور خواهد بود.
تشخیص نام پایه های ترانزیستور با مولتی متر:
هنگام تشخیص نام پایه های ترانزیستور با مولتی متر باید این نکته را در نظر داشته باشیم که پایه وسط ترانزیستور BJT همواره بیس است.
بنابراین، با قرار دادن پراب مثبت (قرمز) روی پایه وسط و پروب منفی (سیاه) روی دو پایه دیگر ترانزیستور، می توان نوع ترانزیستور را تشخیص داد.
ترانزیستور NPN است یا PNP؟
برای تشخیص نوع ترانزیستور مراحل زیر را طی کنید.
با دو مورد زیر روبه رو خواهیم بود:
در حالت دیود، مولتی متر اندازه ولتاژ یک پیوند p-n نشان می دهد که در آن پراب مثبت (قرمز) روی آند (p) و پراب منفی (سیاه) روی کاتد (n) قرار دارد.
تشخیص نام پایه های ترانزیستور NPN:
برای تشخیص نام پایه های ترانزیستور NPN با استفاده از مولتی متر، مراحل زیر را طی کنید:
عدد بزرگ تر پیوند امیتر-بیس را نشان می دهد و عدد کوچک تر مربوط به پیوند کلکتور-بیس است.
تشخیص نام پایه های ترانزیستور PNP:
به همان ترتیب بخش قبل می توان پایه های ترانزیستور PNP را مشخص کرد:
عدد بزرگ تر پیوند امیتر-بیس را نشان می دهد و عدد کوچک تر مربوط به پیوند کلکتور-بیس است.
شکل های زیر به خوبی نشان می دهند که ترانزیستور چگونه تست می شود. در اصل، با دو دیود مواجهیم و با هر مولتی متری که قابلیت تست دیود دارد، می توان ترانزیستور را تست کرد. فقط یک مسئله وجود دارد و آن این است که بدانیم کدام پین را تست کنیم.
در شکل بالا رایج ترین ترکیب پین ها آورده شده است. در SMD اغلب از بسته ای بسیار شبیه به TO220 استفاده می شود. برای ترانزیستورهای NPN، پراب قرمز را در پشت پیکان و پراب سیاه را روی سر پیکان قرار دهید تا افت ولتاژ دیود را اندازه بگیرید. برای PNP برعکس است.