در روش بهسازی ژئوتکنیکی سعی بر افزایش باربری زمین زیر شالوده به کمک بهبود شرایط خاک یا انتقال نیرو یا اضافه نیروی شالوده به لایه های تحتانی، بدون افزایش ابعاد هندسی شالوده است.این روش، اختلاط خاک با مواد افزودنی از قبیل سیمان، آهن و … به روش تزریق است. هدف از اختلاط خاک، دست یابی به پارامترهای ژئوتکنیکی اصلاح شده از قبیل مقاومت فشاری، مقاومت برشی یا نفوذپذیری است.
اختلاط خاک برای محدود کردن یا ثابت نمودن مواد شیمیایی مضر در خاک نیز کاربرد دارد. معمولاً سیمان به صورت دوغاب (ترکیب با آب) با خاک مخلوط می شود. هر چند امکان استفاده از سیمان به صورت خشن نیز مقدور است، برحسب نوع خاک، حجم دوغاب بین 20 تا 30 درصد حجم خاک انتخاب می شود. مواد افزودنی شامل سیمان، خاکستر آتشفشانی، سرباره کوره، آهن، سایر مواد شیمیایی می شوند.
اجرای ریز شمع (Micro Pile)
میکروپایل ها، شمع هایی با قطر 100 تا 200 میلیمتر هستند که می توانند به صورت عمودی یا مایل در اطراف و جسم شالوده ایجاد شوند. در صورتی که به علت محدودیت های فضایی در نزدیکی شالوده موجود نتوان از شمع برای افزایش ظرفیت باربری پی استفاده نمود می توان از ریز شمع ها به جای شمع استفاده کرد. با اجرای ریز شمع ها به دلیل نفوذ دوغاب سیمان در خاک، خواص مکانیکی خان بهبود یافته و ظرفیت باربری آن افزایش می یابد. همچنین ریزشمع ها در عمق بیشتر از عمق شالوده نفوذ کرده و بارها را به عمقی بیشتر منتقل می کنند.
مزایای سیستم میکروپایل ها
احداث شمع ها
به منظور افزایش ظرفیت باربری ژئوتکنیکی و سازه ای شمع های موجود، می توان با احداث شمع های جدید و اتصال آنها به سرشمع موجود، به ظرفیت فشاری، کششی و خمشی گروه شمع موجود اضافه نمود.
مراحل اجرای شمع زیر فونداسیون