گذشته از کاربرد آجر در اسکلت ساختمان، قوسها، پوشش ها و بالاخره نما سازی ها، در زمینه پوشش کف ها نیز آجر مورد استفاده فراوان داشته است. از پیش از اسلام شاهد کاربرد آجر برای پوشش سطح های وسیع در کف بناها در داخل و خارج هستیم.
در دوران بعد از اسلام در محل هایی چون جرجان حتی در سطح های بسیار زیاد برای پوشش کف خیابانها ی شهر، آجر مورد استفاده قرار گرفته است.
آجر فرش بناها در بیشتر دوره ها با آجرهای چهار گوش بزرگ نظامی و تخت صورت گرفته است. شیوه کار آجر در پله ها را «هِره چینی» می گویند. در جرجان در کاوش های به دست آ مده خیابانی به عرض 10متر در محور شمالی - جنوبی مربوط به دوره های سلجوقی و سامانی وجود دارد که با آجر فرش شده است. اندازهٔ آجرها 4×20×20سانتی متر است.
آجر فرش بناها در بیشتر دوره ها با آجرهای چهار گوش بزرگ نظامی و تخت صورت گرفته است. (در حین ساختن یک دیوار آجری، اگر بخواهیم قسمتی از یک دیوار را در یک روز ساخته و ادامهٔ کار را به روز بعد موکول کنیم.
باید توجه داشت که بخش ساخته شده به صورت یک خط عمودی و صاف رها نشود. زیرا در اثر گذشت زمان، دیوار از همان محل، ترک می خورد. برای جلو گیری ازاین ترک خوردگی باید قسمت انتهایی کار را به صورت هشت و گیر یا لاریز، گذاشته و از روز بعد از همان محل مجدداً شروع به کار کرد.