روش سنتی
در این روش ساخت ورق دامپا با بهره گیری از دستگاه پرس بریک (press break) صورت می گیرد. این حالت این مزیت را دارد که امکان ارائه نقشه دلخواه و مدنظر وجود دارد و مشتری قادر خواهد بود که فرم ویژه ای که مد نظرش است را به تولیدکننده بدهد. این نوع دامپا معایبی نیز دارد بدین صورت که از نظر طول محدودیت دارد و نمی تواند این طول بیشتر از 3 متر باشد. ایراد دیگر در مورد تولید این دامپاها فرایند تولید آن ها با استفاده از نیروی انسانی است که نیاز به زمان زیادی داشته و سفارش ها با سرعت پائینی آماده و ارائه می شوند.
روش صنعتی
در این روش مشابه با ورق های گالوانیزه رنگی کرکره سینوسی، ذوزنقه و شادولین و سفال و … به شکل رول فرم طولی انجام می گیرد. به این صورت که ورق گالوانیزه رنگی به حالت رول (حلقه یا کویل) به دستگاه خم و برش دامپا اتصال پیدا می کند و قادر است که هر اندازه دقیقی اعم از 50 سانت الی 12 متر را به دستگاه بدهد و محصول قابل قبولی از دستگاه می توان گرفت (حدود 20 تن در هرروز).
این روش از مزایای خوبی برخوردار است که می توان به سرعت بالا، ضایعات صفر و بدون پرتی، عدم نیاز به دخالت انسان و تمیزی و کیفیت بالا و غیره را نام برد. تنها عیبی که این روش دارد این هست که سفارش دهنده نمی تواند همانند روش قبلی که کاربرد کمتری هم دارد، به صورت دلخواه فرم را تغییر دهد.
ویژگی های سقف کاذب دامپا