میزان درآمد ضایعات، یکی از سوالاتی است که شاید جواب آن برای خیلی از افراد مبهم باشد. نگاه عامیانه به ضایعات، صرفاً گاری ها و وانت بارهایی را می بیند که حتی خیلی وقت ها هم با ترحم نسبت به آنها رفتار می کند. در حالی که درآمد ضایعات، یکی از بالاترین درآمدها در سراسر دنیا می تواند باشد.
امروزه که تکنولوژی و صنعت، به جزء لاینفک زندگی تبدیل شده است، ضایعات ناشی از آنها نیز به موازات خودشان گسترش یافته و از طرفی، به عنوان مواد اولیه و جایگزین منابع معدنی قابل استفاده هستند. طبیعی است که ارزش مادی آنها بالا بوده و به یک منبع درآمدی بی نظیر برای افراد تبدیل خواهد شد.
رنج درآمد ضایعات چقدر است؟
قطعاً نمی توان رنج مشخصی از درآمد ضایعات را برای افراد مختلف بیان کرد. چرا که دنیای ضایعات، بسیار گسترده بوده و هر نوع ضایعاتی بسته به کیفیت و درجه خلوص می تواند از رنج قیمتی متفاوتی برخوردار باشد. اما برای درک بهتر موضوع باید گفت گردش مالی ضایعات در ایران، حدود 50 هزار میلیارد است. خیلی از صنایع مطرح هم شاید نتوانند چنین گردش مالی را داشته باشند.
آخرین اخبار از شهر ارومیه، حکایت از این دارد که صرفاً افراد زباله گرد با جداسازی و تفکیک پسماندهای شهری، درآمد بالغ بر 18 میلیارد تومان را از شهرداری می گیرند. این یعنی درآمد ضایعات، به رغم باورهای عموم، بسیار بالاست. البته هدف ترویج مشاغل کاذب مانند زباله گردی نیست. بلکه به شکلی قانونی و بدون تنش می توان این درآمد را کسب کرد.
جالب است بدانید مسائلی مانند تحریم ها سبب می شود که تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه خود به این گونه مواد ضایعاتی روی آورند، یعنی همواره مشتری برای خرید ضایعات وجود دارد و همواره مسیر برای کسب درآمد در این شغل هموار است.
درآمد ضایعات در فصول مختلف سال یکسان است ؟
یکی دیگر از سؤالات رایجی که در حوزه ضایعات پرسیده می شود این است که آیا درآمد ضایعات در فصول مختلف سال، یکسان است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت بسته به اینکه چه نوع ضایعاتی را خرید و فروش می کنید، درآمد حاصل از آن می تواند در زمان های مختلف، متفاوت باشد. واضح است که افزایش قیمت فلزات، قیمت قیمت ضایعات فلزی را نیز افزایش می دهد.
در سال های اخیر، این روند در کشور ما و در سطح جهان، تقریباً مثبت بوده، البته عوامل مختلف سیاسی و اقتصادی و فرهنگی نیز بر قیمت ها و در نهایت قیمت ضایعات اثر می گذارد.البته طبیعی است که کاهش قیمت ها نیز قیمت ضایعات را با افت مواجه می سازد. ضایعات فلزی از جمله وفور و یا کمبود ضایعات، میزان دخالت دلالان و واسطه های فروش، نرخ ارزهای خارجی به ویژه دلار و بسیاری دیگر از عوامل می تواند بر درآمد ناشی از خرید و فروش ضایعات در فصول مختلف سال اثر بگذارد.
ضایعات فلزی در برخی از فصول سال، فراوان تر هستند و در برخی دیگر، برعکس. این موضوع بر قیمت آنها اثر می گذارد. اما ضایعات پلاستیکی معمولاً از کثرت بالایی در کل سال برخوردارند و این پارامتر، نمی تواند خیلی در قیمت گذاری آنها نقش داشته باشد. نوسانات مواد پلیمری از عمده ترین عوامل تغییر دهنده قیمت این دسته از ضایعات به شمار می رود.