فرم، موقعیت، پایداری و نگهداری به عنوان سه مؤلفه فرعی در اصل طرح تجهیزات روشنایی تعریف می شوند. فرم پیشنهادی برای تجهیزات روشنایی یک میدان شهری تابع عوامل متعددی است که در موفقیت نهایی طرح تأثیر بسیار در طرح تجهیزات روشنایی در میان تخصص های مختلف متفاوت است.
توجه به برنامه ریزان شهری در طراحی نورپردازی در وهله اول به شکل لامپ های خیابانی و منابع نوری و منظر آ نها در روز توجه می کنند. تکنسین های نورپردازی تنها به بعد کاربردی آن تمرکز می کنند و طراحان نورپردازی نیز بعد عملکردی و سایر موضوعات مرتبط را بررسی کرده و در وهله آخر فرم را مد نظر قرار می دهند. به نظر می رسد که به منظور دستیابی به بهترین نتیجه، توجه همزمان به موضوع کاربرد و عملکرد، زیباشناسی و زمینه گرایی در طراحی فرم تجهیزات نورپردازی ضروری باشد.
یکی دیگر از موضوعاتی که در زمینه طراحی فرم که به ویژه در حوزه معماری و برنامه ریزی شهری مطرح می شود ترکیب این تجهیزات با سایر عناصر مجزای مبلمان شهری (برای مثال نیمکت ها، سطل های زباله و …) است. هدف از این رویکرد، پرهیز از ایجاد اغتشاش بصری در منظر فضاهای عمومی شهر و خلق هماهنگی بیشتر است. همچنین توجه به هویت مکان و بازنمایی ویژگی های زمینه در طراحی فرم این عناصر می تواند کاراکتر ویژه ای به میدا ن ها بخشیده و تمایز مکانی مناسبی را خلق کند. یکی دیگر از موضوعاتی که در طراحی فرم منابع نوری مورد توجه قرار گیرد کیفیت، کارایی و عملکرد نهایی این منابع با توجه به ویژگی های زمینه طراحی است.
موقعیت به عنوان یکی دیگر از مؤلفه های اصل طرح تجهیزات روشنایی، دربرگیرنده اصول روشنایی در ساختمان ها، فضاهای باز، آب نما، مجسمه ها و پوشش گیاهی است که نقش عمده ای در تقویت ویژگی های موضوعی میدان های شهری، تعین فضایی، یکپارچگی، تجمع پذیری و سکون، ایفا می کنند.
آرامش بصری
یکی از مهم ترین اصول نورپردازی شهری که همواره در طرح های نورپردازی در وهله اول مورد توجه متخصصان قرار می گیرد، تأمین قابلیت دید مطلوب و پرهیز از ایجاد آلودگی نوری برای کاربران فضا است که به ویژگی های منبع نور بستگی دارد. عمدتاً از معیارهای قدرت الکتریکی (بر حسب وات)، شار نوری (بر حسب لومن)، کارآمدی روشنایی (لومنبه وات)، نمود رنگی و دمای رنگ به عنوان مهم ترین ویژگی های منابع نور در طرح نورپردازی و تأمین روشنایی فضاهای شهری یاد می شود.
مجموعه شاخص های کمّی یک منبع نور، هنگامی که در ترکیب با سایر منابع نوری در فضاهای شهری به کار می روند در قالب 5 شاخص عمده ارزیابی نورپردازی فضاهای شهری در تأمین رفاه بصری کاربران فضا قابل تبیین اند.
نورپردازی شهری فرآیندی تک بعدی و منحصراً تکنیکی نیست و با توجه به مجموعه اهداف متفاوتی که در فضاهای شهری دنبال می کند، نیازمند تعریف شیوه ها و اصولی متفاوت، ضمن همکاری گروه های مختلف متخصص از طراحان نورپردازی تا معماران، طراحان و برنامه ریزان شهری، است.