عوامل زیادی در تعیین روشنایی فضا تأثیر دارند. علاوه بر شدت نور و تیره وروشن بودن اشیا و سطوح، متغیر های دیگری در این امر مداخله می کنند.قدرت بینایی با بالا رفتن سن کاهش پیدا می کند. بنابراین به همین نسبت نیاز افراد به روشنایی افزایش می یابد. بنابراین به طور طبیعی مکان های شهری که سالمندان در آن رفت و آمد بیشتری دارند باید از نور بیشتری بهرمند شوند.
تضاد نوری در محیط شهر
اگر نور در محیط کافی نباشد می توان برای ادراک بهتر اشیا یا افراد از پدیده ی تضاد نور محیط اطراف استفاده کرد. البته باید توجه کرد نسبت بین شدت نور این قسمت ها نباید از حد معینی کمتر باشد.هرگاه میزان شدت نور به طور مداوم تغییر کند، چشم ها باید خود را مرتباً با آن سازش دهند. این موضوع موجب خستگی چشم شده و ادراک دیداری را مختل می سازد و در نتیجه کارایی و تمرکز کاهش پیدا می کند.
تغییرات شدید و ناگهانی نور قدرت دید را تنزل می دهد زیرا در فاصله ی کوتاه چشم قادر به هماهنگی با تغییرات نوری نیست. این پدیده برای کسانی که به سرعت مواجه با زمینه های نوری متفاوت و شدید هستند ایجاد اشکالاتی می کند. با توجه به این نکته ضرورت کاهش و افز ایش تدریجی نور در مدخل تونل های شهری یا مکان های مشابه جهت تأمین امنیت بیشتر به خصوص در هنگام رانندگی مشخص می شود.
تمرکز و پراکندگی نور در فضا
تابش متمرکز نور غالباً اثر منفی دارد، زیرا روی اجسام زاویه های تاریک پدید می آورد که ادراک دیداری را در کارها دشوار می سازد. در این قبیل فعالیت ها باید از لامپ های فلورسنت یا شیری که موجب کاهش غلظت نور می شود، استفاده نمود. از سوی دیگر روشنی دیوار ها و سطوح جانبی داخلی محیط، تا حدودی از تشکیل سایه های تاریک جلوگیری می کند. اما راه مؤثر و اطمینان بخش تابش نور به صورت پراکنده است.
نور و تمیز رنگ ها
هر چند بعضی از لامپ ها به خاطر نور شدیدی که ایجاد می کنند ادراک دیداری را آسان و در نتیجه کارایی را افزایش می دهند، اما از آ ن ها فقط هنگامی استفاده می شود که تنها بالا بودن قدرت دید مورد نظر باشد. در مواردی که تشخیص رنگ اهمیت پیدا می کند باید از نوری استفاده نمود که شبیه نور خورشید باشد. نور لامپ های اکسنون برای این کار مناسب است.
امنیت اجتماعی و نقش بازدارنده روشنایی در مقابل جرم و جنایت در محیط شهری
یک فضای شهری مناسب تا حد زیادی تامین کننده امنیت و فضای نامناسب از بین برنده آن و زمینه ساز انواع آسیب ها و معضلات اجتماعی است. فضاهای نامناسب شهری، فضاهای بیدفاع، محلات ناامن، شهرهایی با معماری صرفاً مردانه همه و همه از عوامل تهدید کننده امنیت شهری و اجتماعی هستند. که یکی از اصول مهم اصلاح این فضاها استفاده از نورپردازی و طراحی روشنایی مناسب جهت آن مکان است.
امروزه امنیت از شاخصه های کیفی زندگی در شهرها است و آسیب های اجتماعی از مهم ترین پیامدهای مختلف امنیت به شمار می روند. در این میان فضاهای شهری از جمله مولفه هایی هستند که نابهنجاری های اجتماعی در بستر آن ها به وقوع می پیوندد. در حال حاضر زنان از هر قشر و طبقه ای و با هر نوع پوشش و آرایشی که در سطح شهر ظاهر شوند، در زمینه حمل و نقل و جابه جایی در شهر با مشکلاتی مواجه می شوند که این مسئله، هم زنان دارای وسیله نقلیه و هم زنان استفاده کننده از وسایل نقلیه شهری و عمومی را شامل می شود.
تکنولوژی روز ترکیبی از علم و فناوری و هنر و کارآمدتر نمودن سیستم روشنایی شهر
امروزه رشد و توسعه تکنولوژی در نورپردازی و بروز خلاقیت در این زمینه، استفاده از نور را در عرصه های مختلف فراهم کرده است. ماهیت نورپردازی برخوردار از دو جنبه هنری و فنی است. جنبه هنری دارای رویکرد طراحی فضاهای مختلف جهت خلق زیبایی و جنبه فنی آن نیز دارای رویکرد استفاده بهینه از تکنولوژی های نوین است. تغییرات ایجاد شده در زمینه نورپردازی در دهه های اخیر چنان سریع و رو به تکامل بوده که امروزه نورپردازی به عنوان یک د انش تخصصی تلقی می شود.
آنچه اکنون تحولی شگرف در نورپردازی شهری ایجاد کرده، ورود منابع نورپردازی کم مصرف است که به عنوان یک دانش نوپا در سال های اخیر مطرح و به سرعت در حال رشد و شکوفایی است به گونه یی که در ابتدای شکل گیری این نوع منابع به دلیل میزان نوردهی پایین، برای چراغ های اطلاع دهنده، نظیر چراغ های راهنمایی و رانندگی، سپس با رشد و توسعه آن و افزایش توانمندی آن در نورپردازی فضاهای شهری نظیر مید ان ها، پل ها و فضاهای سبز استفاده می شده و اخیراً به دلیل ارتقای تکنولوژیکی، امکان بهره برداری از میزان شدت نور زیاد از این منابع فراهم آمده و جهت روشنایی معابر شهری نیز استفاده می شود. از مزایای این منبع نوری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
کم مصرف بودن منابع و کاهش مصرف انرژی
امکان تنوع در نوع رنگ های آن برای نورپردازی با توجه به رنگ های متنوع که این نوع منابع نوری از خود متصاعد می کند.قابلیت برنامه ریزی نورپردازی و امکان ایجاد نورهای مختلف و متناوب و تغییر در نوع نورپردازی.