انواع بار در بارگذاری سقف کامپوزیت کدام هستند؟
تعیین و ارزیابی بارهای اعمال شده بر روی سقف کامپوزیت، اهمیت بسیار بالایی در حفظ ایمنی، جلوگیری از ریزش سازه در حین ساخت و عملکرد مناسب سازه پس از تکمیل ساخت دارد.
ریزش سازه در حین یا پس از تکمیل اجرای سقف می تواند ضررهای جانی و مالی قابل توجهی را در پی داشته باشد.
به همین دلیل، محاسبه بارگذاری سقف کامپوزیت فرآیند بسیار مهمی در طراحی آن است. بارگذاری سقف کامپوزیت مانند تمام عضوهای سازه ای دیگر توسط بارهای مرده، زنده و اجرایی صورت می گیرد.
در هنگام ساخت سقف کامپوزیت، عرشه فولادی مانند یک قالب عمل می کند.
در این شرایط، بارهای زیر به ورق عرشه وارد می شوند:
وزن عرشه فولادی، وزن بتن و اثر انباشت، به عنوان بارهای دائمی و بارهای اجرایی (وزن کارکنان، تجهیزات و غیره)، به عنوان بارهای موقتی در نظر گرفته می شوند.
با ترکیب فولاد و بتن (تشکیل ماده کامپوزیت)، منشا بارگذاری سقف کامپوزیت موارد زیر خواهد بود:
بار مرده در بارگذاری سقف کامپوزیت چیست؟
«بار مرده» (Dead Load)، باری است که با وزن سازه ارتباط مستقیم دارد. این بار با عنوان بار دائمی یا استاتیک نیز شناخته می شود و مقدار آن در طول زمان تغییر نمی کند.
جهت اعمال بارهای مرده به صورت عمودی و رو به پایین است. محاسبه بار مرده با ضرب حجم المان مورد نظر در وزن ماده سازنده آن صورت می گیرد.
به منظور تعیین این بار، باید چگالی مواد سازنده سقف را مانند جدول زیر تهیه و مجموع وزن آن ها را محاسبه کرد.
ماده و وزن (کیلو نیروتون بر متر مکعب):
بار زنده در بارگذاری سقف کامپوزیت چیست؟
«بار زنده» (Live Load)، باری است که توسط وسایل و تجهیزات بر روی سازه وارد می شود. این نوع بار معمولا به صورت موقتی، قابل تغییر و دینامیک هستند.
میزان بار زنده اعمال شده بر سازه به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال برای یک ساختمان اداری، تعداد افراد حاضر در ساعت کاری باعث افزایش بارهای زنده اعمال شده بر روی سقف می شود.
محاسبه بار زنده با توجه به افراد و وسایل روی سقف صورت می گیرد. بنابراین، با توجه به کاربری سقف، مقدار این بار متفاوت خواهد بود.
به این ترتیب، باید بارهای زنده اعمال شده برای بخش های مختلف سازه، محاسبه و جدولی مشابه زیر تهیه کرد.
محل اعمال بار و میزان بار بر حسب کیلو نیوتون بر متر مکعب: