فرض کنید یک پروژه اسکلت فلزی را بخواهید به اجرا در آورید، مراحل اولیه اجرایی شامل ساخت پی مناسب است که در تمامی پروژه ها تقریباً یکسان اجرا می شود، اما قبل از شرح مختصر مراحل ساخت پی، باید توجه داشت که ابتدا نقشه شالوده را روی زمین پیاده کرد و برای پیاده کردن دقیق آن بایستی جزئیات لازم در نقشه مشخص شده باشد. از جمله پلان شالوده به شکل یک شبکه متشکل از محورهای عمود بر هم تقسیم شده باشد و موقعیت محورهای مزبور نسبت به محورها یا نقاط مشخصی نظیر محور جاده، بر زمین، بر ساختمان مجاور و غیره تع یین شده باشد.
نکات فنی و اجرایی خاکبرداری
داشتن اطلاعات اولیه از زمین و خاک از قبیل ظرفیت باربری خاک، نوع خاک به ویژه از نظر ریزشی بودن، وضعیت آب زیر زمینی، عمق یخبندان، تأسیسات زیرزمینی، چاه های آب و فاضلاب و قنوات متروک و دایر در نزدیکی مکان گودبرداری و سایر ویژگی های فیزیکی خاک که با آزمایش از خاک آن محل مشخص می شود، بسیار ضروری است. در هنگام خاکبرداری پی در زیر زمین، ممکن است جداره ریزش کند یا اینکه زیر پی مجاور خالی شود که با وسایل مختلفی باید شمع بندی و حفاظت جداره صورت گیرد. به طوری که مقاومت کافی در برابر بارهای وارده را داشته باشد. یکی از راه حل های جلوگیری از ریزش خاک و پی ساختمان مجاور، اجرای سازه نگهبان است.
نکات فنی و اجرایی مربوط به زیرسازی شالوده
چاه های متروکه با شفته ی مناسب پر می شوند، در صورت برخورد با قنات متروکه نیز باید از پی مرکب یا پی تخت استفاده کرد یا روی قنات را با دال بتنی محافظ پوشاند. در برخی موارد برای حفظ رقوم زیر بتن مگر، ناچار به زیرسازی شالوده هستید، اما در صورتی که ضخامت زیرسازی کمتر از 30 سانتیمتر باشد، می وان با افزایش ضخامت بتن مگر زیرسازی را انجام داد و در صورت زیاد بودن ضخامت زیر سازی، می توان با حفظ اصول فنی، لاشه چینی با سنگ و ملات ماسه سیمان انجام داد، یا شفته ریزی کرد.
قالب بندی شالوده
قالب بندی اعضای بتنی باید با استفاده از تخته سالم بدون گره به ضخامت حداقل 2/5 سانتیمتر یا ورقه های فلزی صاف یا از قالب آجری (تیغه 11 سانتیمتری آجری یا 22 سانتی متری با اندود ماسه سیمان برای جلوگیری از خروج شیره بتن) صورت گیرد. لازم به یادآوری است، در اجرای پی ها در زمین های سفت می توان با قرار دادن ورقه پلاستیکی (نایلون) در جداره خاکبرداری، از این جداره خالی به عنوان قالب استفاده کرد.