انواع پی دال بتنی کدام هستند؟
یکی از کاربردهای گسترده دال بتنی در ساخت سازه های مختلف، استفاده از آن به عنوان فونداسیون یا پی ساختمان است.
«دال روی زمین» (Slab on Grade) یا «دال همکف» (Grade Slab)، متداول ترین نوع پی به شمار می رود. این نوع دال به صورت مستقیم بر روی زمین قرار می گیرد تا از دیوارها و دیگر عضوهای سازه ای نگهداری کند.
دال روی زمین هم تراز با سطح زمین ساخته می شود. این نوع دال بتنی به عنوان یک پی یا بخشی از آن عمل می کند و نیازی به حفر فونداسیون ندارد.
کاربرد دال روی زمین، در مناطقی با احتمال یخ زدگی پایین است.
استفاده یا عدم استفاده از میلگرد درون دال نیز با توجه به بارهای مورد انتظار و دستورالعمل های اجرایی تعیین می شود. در مجموع، توانایی دال روی زمین در تحمل بارگذاری مناسب است.
دال های روی زمین، معمولا بر روی لایه ای از سنگدانه و مصالح عایق رطوبت قرار می گیرند.
این لایه ها باعث جلوگیری از نفوذ آب به درون دال و ایجاد ترک های سطحی می شوند. دال روی زمین را می توان به دو دسته متکی و نواری تقسیم بندی کرد.
دال متکی بر زمین چیست و چه کاربردی دارد؟
«دال متکی بر زمین» (Supported Slab on Grade)، یکی از انواع دال های بتنی روی زمین است که به عنوان بخشی از پی سطحی ساختمان عمل می کند.
تصویر زیر نمونه ای از پیکربندی پی ساختمان در هنگام استفاده از این نوع دال را نمایش می دهد. در این حالت، ستون و دیوار بر روی پی ساختمان و دال همکف بر روی مصالح عایق رطوبت قرار می گیرند.
در حین اجرای دال متکی بر زمین، قالب بندی مورد استفاده برای پایه ستون به عنوان تخته شیب نما برای قالب دال به کار می رود.
ایجاد یک درز انبساطی بین دال بتنی و دیوار، باعث آزادسازی تنش در روزهای گرم می شود. درزهای انقطاع نیز، از رخ دادن ترک های تصادفی جلوگیری می کنند.
دال نواری روی زمین چیست و چه کاربردی دارد؟
«دال نواری روی زمین» (Monolithic Slab on Grade)، یکی از انواع دال های بتنی روی زمین است که به عنوان پی سطحی ساختمان عمل می کند.
تصویر زیر، پیکربندی ای نوع دال را نمایش می دهد. در این حالت، ستون ها و دیوارها بر روی دال قرار می گیرند. دال نواری روی زمین با قرار دادن تخته های قالب بندی در اطراف محوطه دال و بتن ریزی درون این تخته ها ساخته می شود.
ضخامت دال نواری روی زمین در کناره های آن بیشتر از نواحی دیگر است. این بخش ضخیم، مانند یک پی کوچک عمل کرده و به توزیع یکنواخت بارهای روسازه بر روی زمین کمک می کند.
از ویژگی های دال های روی زمین (متکی و نواری) می توان به موارد زیر اشاره کرد: