خاک چیست ؟
«خاک» (Soil)، لایه سطحی زمین است که بر اثر هوازدگی یا حفاری به وجود می آید. این لایه، معمولا از مواد غیر آلی (ذرات کانی ها)، مواد آلی (موجودات زنده و مرده)، هوا و آب تشکیل می شود.
از دیدگاه مهندسی، خاک، ماده ای است که به عنوان مصالح در ساخت سازه ها یا به عنوان فونداسیون (پایین ترین بخش) سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع خاک، یک ماده تحکیم نیافته است که از ذرات جامد می شود. به دلیل تحکیم نیافته بودن خاک، بین ذرات تشکیل دهنده آن فضای خالی وجود دارد. این فضای خالی یا حفره ها، توسط آب، هوا یا هر دو پر می شوند.
خاک چگونه تشکیل می شود؟
خاک ها، معمولا بر اثر هوازدگی و فرسایش سنگ به وجود می آیند. در طی فرآیند هوازدگی (فیزیکی، شیمیایی، زیستی)، انواع مختلف سنگ (آذرین، دگرگونی، رسوبی) به ذرات کوچک تر تبدیل می شوند.
علاوه بر هوازدگی، فعالیت های انسانی نظیر حفاری، انفجار یا باطله برداری نیز می تواند باعث تشکیل خاک شوند.
به طور کلی پنج عامل زیر بر روی تشکیل خاک ها تأثیرگذار هستند:
افق خاک چیست؟
«افق خاک» (Soil Horizon)، لایه ای موازی با سطح زمین است که خواص فیزیکی، شیمیایی و زیستی آن با لایه های بالایی و پایینی تفاوت دارد.
در اکثر موارد، افق خاک، توسط ویژگی های فیزیکی مانند رنگ و بافت تعریف می شود.
در استانداردهای مختلف، برای لایه ها و افق های خاک از حروف مخصوص استفاده می کنند. حروف و تعریف افق های اصلی عبارت هستند از:
اهمیت خاک در مهندسی چیست؟
خاک، از اهمیت بالایی برای پروژه های عمرانی و ژئوتکنیکی برخوردار است؛ چراکه این ماده در توسعه و ساخت سازه های مختلفی نظیر آزادراه، فرودگاه، فونداسیون، تونل، دیوار حایل، خاکریز، سد، پل، کانال ها و ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
به همین دلیل، برداشت های زمین شناسی و مطالعه خواص خاک، به فعالیت های اجتناب ناپذیر در تمام مسائل مهندسی عمران و ژئوتکنیک تبدیل شده اند.
حوزه های مطالعه خاک در مهندسی عمران کدام هستند؟
خاک، در حوزه ها و شاخه های مختلفی مورد مطالعه قرار می گیرد. از حوزه های اصلی مطالعه خاک ها در مهندسی عمران می توان به موارد زیر اشاره کرد: