گرمایش تابشی:
این تکنولوژی برگرفته از بطن طبیعت و نحوه گرمایش زمین توسط خورشید می باشد. انرژی خورشید پس از طی مسافت زیاد در برخورد با زمین به گرما تبدیل شده ولی فضای بین خورشید تا زمین به دلیل ضریب جذب پایین، این انرژی را جذب نمیکند.
سابقه استفاده ازسیستم های گرمایش تابشی (Radiant Heating) یعنی روشی که در آن گرما بدون نیاز به واسطهای مانند هوا انتقال می یابد- به دهه1950میلادی باز میگردد
در این روش دستگاه مولد گرما، یک مشعل گازسوز یا گازوئیل سوز است که با گرم کردن (افزایش دما) لوله ها، آنها را به تابش وا میدارد. به کمک یک بازتاب دهنده (رفلکتور) پرتوهای تابش به سمت مکان مورد نظر گسیل داده میشوند تا پس از جذب بار دیگر به گرما تبدیل شوند.
در این روش با پرهیز از گرم کردن جرم هوا(هوای محیط)در مصرف انرژی صرفه جویی شده و با حذف سرمایه گذاری برای موتورخانههای متداول در سیستم های گرمایشی سنتی (حرارت مرکزی) و کاهش هزینه تعمیر و نگهداری مربوطه، در هزینه. ها صرفه جویی میگردد.
مزایای گرمایش به روش تابشی مانند خورشید:
از آنجا که در سیستم گرمایش تابشی حرارت از طریق امواج مادون قرمز منتقل می شود، امکان جهت دادن به مسیر گرمایش وجود داشته و حرارت بیشتر در فضای نزدیک به کف و سایر مکانهای مورد نیاز متمرکز می گردد.
مقایسه روش رایج گرمایش(هیتر یونیت) و گرمایش به روش تابشی اتلاف انرژی از طریق سقف بسیار زیاد است.
حرارت از طریق تابش، جذب هوای محیط نمی شود و اتلاف حرارتی در اثر تعویض هوا بسیار ناچیز است. در صورتی که اتلاف حرارتی به علت حرکت هوای گرم و خروج آن از جداره ها، درها، پنجره ها و هواکش ها در سیستم جابه جایی بسیار زیاد است.
امکان زون بندی و کنترل منطقه ای در سیستم گرمایش تابشی و قابلیت انعطاف زیاد این سیستم، امکان گرمایش در مناطق انتخابی طبق نیاز طراحی شده را ایجاد می نماید. در سیستم گرمایش جابه جایی، امکان کنترل و جهت دهی به حرکت هوا وجود ندارد، در نتیجه هوای گرم به فضاهای ناخواسته نیز وارد شده و موجب افزایش مصرف و هزینه سوخت می گردد.
سیستم گرمایش تابشی باعث چرخش هوا نمی شود، در نتیجه آلودگی مواد معلق و غبار موجود در هوا به شدت کاهش یافته و در بهبود وضعیت بهداشتی مجموعه موثر است. اما گرمایش به روش جابه جایی بستگی به حرکت هوای گرم داشته و در نتیجه در کارگاههای رنگ، صنایع غذایی و بسیاری از صنایع دیگر که حرکت هوا، گرد و غبار ناخواسته را موجب میگردد، از کیفیت شرایط محیط کار و محصول کاسته میشود.
حرارت منتقل شده از طریق سیستم گرمایش تابشی مستقیما کف، اشیاء و افراد واقع شده در مسیر را گرم می کند، بدون اینکه نیازی به گرم شدن کل محیط باشد. در نتیجه حرارت تابشی محیط را سریعتر گرم می کند. کوتاه شدن زمان گرمایش، صرفه جویی زیادی در انرژی و وقت دربر دارد.
تسریع در آماده شدن محیط کار (Recovery Time) و عدم نیاز به روشن بودن سیستم گرمایش قبل و بعد از ساعت مفید کاری، از دیگر مزایای این سیستم است.
در صورتی که گرم شدن محیط به روش جابه جایی به کندی و پس از گرم شدن کل هوای موجود در محیط صورت می گیرد. علاوه بر این، امکان خاموش نمودن سیستم گرمایش در ساعات غیر کاری وجود نداشته و با وجود مصرف سوخت زیاد، مناطق نزدیک به محل کار(کف) دیرتر گرم می شود.
اهش مشکلات جنبی:
در سامانه های گرمایش تابشی، مشکلات متداول مرتبط با تأسیسات جانبی سامانه های گرمایش حرارت مرکزی مانند سختی آب، یخزدگی لوله ها، نشتی لوله ها و کانالها، عایقکاری و غیره وجود نداشته و از این نظر نیز خسارتی متوجه سامانه ی گرمایش تابشی نمیشود)مانند ترکیدگی لوله ها و انواع نشتیها
کاهش اثرات زیست محیطی: