واش بتن چیست؟
«واش بتن» (Washed Concrete) یا «بتن با سنگدانه نمایان» (Exposed Aggregate Concrete)، یکی از روش های پرداخت بتن برای ساخت سازه های مختلف با نمای تزئینی است.
در این روش، سطح بالایی خمیر سیمانی شسته می شود تا سنگدانه های درون آن در معرض دید قرار گیرند. واش بتن یکی از انواع بتن نما یا اصطلاحا «بتن اکسپوز» (Exposed Concrete) به حساب می آید.
واش بتن نیز مانند کفپوش سه بعدی اپوکسی از ظاهر جذاب بهره می برد.
«پرداخت» (Finishing)، فرآیندی است که به منظور تراز کردن سطح بتن پس از مرحله تراکم انجام می شود. این فرآیند، مقاومت بتن در برابر سایش را افزایش و نفوذپذیری آن را کاهش می دهد.
پرداخت واش بتن، تجهیزات و روش های مختص به خود را دارد که در بخش های بعدی به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
کاربرد واش بتن چیست؟
واش بتن، به دلیل بهره مندی از دوام و مقاومت بالا در برابر لغزش، در ساخت و محوطه سازی بسیاری از سازه های مسطح نظیر دال، کف و دیوار مورد استفاده قرار می گیرد.
از کاربردهای واش بتن می توان به ساخت پیاده رو، جاده، حیاط، بام، محوطه استخر و کف فضاهای عمومی (مانند کفپوش معابر، پارک، پارکینگ و غیره) اشاره کرد.
علاوه بر این موارد، واش بتن برای ساخت عضوهای عمودی مانند دیوار حایل، نمای بیرونی ساختمان و دیوار عایق صوتی نیز استفاده می شود.
دیگر المان های قابل ساخت توسط واش بتن عبارت هستند از:
روش های ساخت واش بتن کدام هستند؟
روش های اجرای واش بتن را می توان به دو گروه کلی درجا و پیش ساخته تقسیم بندی کرد:
روش درجا:
در این روش، قالب بندی، بتن ریزی و تمام مراحل ساخت واش بتن در محل پروژه انجام می شوند. روش درجا، برای پروژه هایی با مساحت کوچک مناسب است.
به علاوه، محدویت هایی نیز برای استفاده از تجهیزات خاص در این روش وجود دارد.
روش پیش ساخته:
در این روش، ساخت واش بتن با ابعاد مشخص در کارخانه صورت می گیرد. سپس، قطعات پیش ساخته واش بتن برای اجرا و نصب به محل پروژه منتقل می شوند.
این روش، سرعت و سهولت اجرا را افزایش می دهد.
به علاوه، روش پیش ساخته، امکان به کارگیری تجهیزات متنوعی نظیر میز ویبره، پرس و غیره را برای اجرای فرآیند ساخت فراهم می کند.