غشاء آب بند و غیرقابل نفوذ بر پایه پلی اتیلن، هر دو نوع با پلی اتیلن با چگای بالا و پایین، پلی پروپیلن و پلی وینیل کلراید است. که ضخامت های متفاوت (0/75، 0، 1، 5، 1 و 2 میلیمتر) با مقاومت های مکانیکی، کششی و ضریب انعطاف پذیری متغیر بوده و به صورت صاف و زبر (مضرس) تولید می شود. عرض هر رول ثابت بوده (حدود 7 متر) و با افزایش ضخامت، طول رول کاهش می یابد تا وزن هر رول تقریباً 1/5 تن بوده و قابل بارگیری برای جراثقیل باشد.
رول های ژئوتکستایل با عرض 5 متر و طول 4 متر تولید می شود و وزن آن در حدود 60 کیلوگرم ( به دلیل دانسیته پایین) است و کارگر به تنهایی می تواند آن را حمل کند.پوشش ژئو ممبران جهت ایجاد سطوح آب بند و ایزوله ازقبیل لاگونهای تصفیه خانه فاضلاب، کانال های آبرسانی، مخازن ذخیره آب آشامیدنی، مواد نفتی و شیمیایی، ساخت سایت های دفن بهداشتی زباله، دریاچه های مصنوعی، استخرهای آبزیان، ایزولاسیون و عایق بندی سازه های زیر زمینی استفاده میشود.
در قیاس با روش های مشابه دارای سهولت و سرعت اجرا، با توجه به انعطاف پذیری، می توان در مناطق لرزه خیز با توجه به نشست های غیرمتقارن از آنها استفاده کرد. ورق های ژئوممبران مقاوم در برابر نور خورشید، مقاوم در برابر زلزله و رانش زمین هستند و جلبک وخزه به آن نمی چسبد (مشکل اکثر پوشش های صنعتی را ندارد)، مقاوم در برابر تغییرات درجه حرارت (بین 40- درجه تا 70درجه سانتیگراد) بسیار با دوام و مقاوم در برابر رویش گیاهان علف های هرز و حمله جوندگان است. از این رو امروزه از این ورق ها برای احداث استخرهای کشاورزی در محل گود برداری به جای جداره بتنی استفاده می شود.
استخرهای خاکبرداری شده و دریاچه های مصنوعی کوچک که با ژئو ممبران ساخته می شوند دارای مزایایی چون بستری بهداشتی و عاری از عوامل بیماری زا برای آبزیان، حفظ کیفیت و زلالی آب، کاهش هزینه های هوادهی و تغذیه، شستشوی راحت و آسان، عدم چسبندگی جلبک و خزه به جداره است. از این رو می توان در حوضچه های پرورش ماهی استفاده کرد و برای احداث کانال انتقال آب با توجه به عدم جایگزینی خاک های گچی، آهکی و نمکی محل، جلوگیری از هدر رفتن و نشتی آب، سرعت در نصب و پایین بودن هزینه های احداث، ممانعت از رویش نی و علف های هرز استفاده می شود.
کاربرد ژئوممبران ها
به عنوان مثال در یک سد می توان برای جلوگیری از تراوش و نشت آب از بالا دست به پایین دست از یکی از روش های زیر استفاده کرد که امروزه به دلیل سرعت و سهولت اجرا از ورقه های ژئوممبران استفاده می شود.
مزایای استفاده از ژئو ممبران
امروزه برای حفظ محیط زیست به جای سوزاندن زباله های حاوی کاغذ، منسوجات، پلاستیک ها، خرده های شیشه، فلز، چوب و چرم آنها را در محلی دفن کرده و پس از مسطح کردن و کوبیدن با خاک محل می توان آنها رابا ژئو ممبران پوشاند و باغچه های مصنوعی برای پرورش گیاهان در محل زباله ها ایجاد کرد.