مهارت های مهندسی عمران در زمینه مدیریت و کنترل پروژه چه هستند؟
هنگامی که مشکلی در پروژه رخ می دهد، معمولا نگاه ها به سمت مهندس عمران منعطف می شود. در این مواقع، تمام افراد درگیر با پروژه (از مدیران تا کارگران)، برای گرفتن مشورت و راهنمایی به مهندس عمران مراجعه می کنند.
بنابراین، مهارت های مهندسی عمران در زمینه مدیریت و تشکیل یک تیم حرفه ای به منظور رفع موانع، اهمیت بالایی دارد.
در ادامه، برخی از توانایی های مدیریتی مورد نیاز برای یک مهندس عمران خوب را معرفی می کنیم. داشتن حتی یکی از مهارت های مدیریتی می تواند به آینده کاری شما کمک کند.
برنامه ریزی در مهندسی عمران چیست؟
برنامه ریزی، زمان بندی اجرای فعالیت های اولویت دار برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب و اصلی ترین مهارت در مدیریت پروژه است.
با این وجود، برخی از مهندسان عمران علاقه ای به مباحث برنامه ریزی پروژه ندارند. در هر صورت، توصیه می کنیم برای بهبود عملکرد خود به عنوان یک مهندس عمران، با اصول برنامه ریزی پروژه آشنا شوید و مهارت های خود را در این زمینه تقویت کنید.
به منظور تقویت مهارت برنامه ریزی خود، پس از مواجهه با فعالیت های اولویت دار، مراحل زیر را برای اجرای هر یک از آن ها تکرار کنید:
مدیریت ریسک در مهندسی عمران چیست؟
پروژه های عمرانی همیشه با عدم قطعیت همراه هستند. به عنوان مثال، در حین اجرای یک پروژه تونل سازی، وجود سفره های آب زیرزمینی می تواند باعث هجوم آب به درون تونل و توقف اجرای پروژه شود.
در صورتی که مهندس عمران، پروژه را بدون توجه به این احتمال و بررسی میزان قطعیت آن به پیش ببرد، امکان متحمل شدن هزینه های بالا وجود خواهد داشت.
بهره مندی از مهارت مدیریت ریسک در این شرایط می تواند ابزار خوبی برای مهندس عمران باشد.
با افزایش تجربه در مدیریت پروژه، مهندس عمران با چالش های جدید و منحصر به فرد بیشتری مواجهه خواهد شد.
معمولا پروژه های به اصطلاح روتین به پیمانکاران دست دوم یا افرادی با توانایی مدیریت اجرایی و مهارت ذاتی در به انجام رساندن فعالیت ها سپرده می شود.
در طرف مقابل، مدیران پروژه بر روی فعالیت های پیچیده تری که نیاز به مدیریت ریسک دارند، کار می کنند.
داشتن مهارت مدیریت ریسک، به معنای تسلط شما بر روی پروژه است. کارفرما علاقه ای به رخ دادن موانع پیش بینی نشده و ایجاد وقفه در اجرای پروژه ندارد. مدیریت ریسک، مهارتی است که باعث آمادگی شما برای مقابله با این شرایط می شود.
به منظور بهبود مهارت مدیریت ریسک خود، نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
مدیریت وظایف و فعالیت ها در مهندسی عمران چیست؟
توانایی مدیریت وظایف و فعالیت ها، یکی از مهارت های مهندسی عمران در حوزه مدیریتی و اجرایی است.
برای مدیریت وظایف، باید قادر به ایجاد لیستی از فعالیت ها، سپردن وظیفه انجام آن ها به دیگران و نظارت بر نحوه اجرای هر فعالیت باشید.
انجام این کارها برای افراد منظم کار ساده ای است. مهندسانی که چنین مهارتی دارند، معمولا به عنوان کارشناس یا مدیر واحد اجرا در پروژه های عمرانی به کار گرفته می شوند.
اگر با ایجاد لیست برای انجام کارها راحت نیستید، سعی کنید این مهارت را در خود پرورش دهید. زمانی که شما قادر به مدیریت کارهای خود باشید، مدیریت فعالیت های دیگران نیز برایتان ساده خواهد بود.
مدیریت وظایف و فعالیت ها، یکی از توانایی های مدیر پروژه نیز هست که باعث اطمینان از اجرای مناسب پروژه می شود.
به منظور کسب این توانایی، سعی کنید عادت های زیر را در خود پرورش دهید:
کنترل هزینه در مهندسی عمران چیست؟
مدیریت بودجه، یکی دیگر از مهارت های مهندسی عمران در حوزه مدیریت پروژه است. مهندسانی که با کنترل هزینه آشنایی دارند، در اولویت جذب پروژه ها قرار می گیرند.
یک مهندس عمران خوب باید نشان دهد که می تواند با مدیریت مناسب، از کمترین ورودی، بیشترین خروجی ممکن را بگیرد.
به طور کلی، کنترل و مدیریت هزینه در هر پروژه ای را می توان توسط موارد زیر مورد بررسی قرار داد:
در حوزه مدیریت هزینه، نکاتی وجود دارند که توجه به آن ها می تواند باعث کاهش رخ دادن موانع مالی در پروژه شود. یک مدیر خوب، باید موارد زیر را در مسائل مالی در نظر بگیرد:
مدیریت قراردادها و کنترل عملکرد پیمانکاران در مهندسی عمران چیست؟
بخشی از مدیریت پروژه، به مدیریت قراردادها و عملکرد پیمانکاران مربوط می شود. این توانایی را می توان به عنوان یکی از مهم ترین و در برخی از موارد، اساسی ترین مهارت های مهندسی عمران در نظر گرفت.
در گذشته و در اکثر پروژه ها، این وظیفه بر عهده واحد مالی بود. امروزه، به دلیل تمایل کارفرما به استفاده از نیروی کار کمتر با توانایی های بیشتر، مدیریت قراردادها نیز توسط واحد کنترل پروژه صورت می گیرد.
مدیریت قراردادها شامل فعالیت هایی نظیر ارزیابی نیازهای پروژه، بررسی بازار، تحلیل ریسک، آماده سازی اسناد منقصه، انتخاب قالب قراردادها، مذاکره در مورد شرایط قراردادها، توجیه کارشناسان قرارداد، پیمانکارن و تامین کنندگان می شود.
مدیر قراردادها باید دارای ویژگی ها و مهارت های زیر باشد:
مدیریت جلسات در مهندسی عمران چیست؟
مدیریت جلسات نیز یکی دیگر از جنبه های مهم مدیریت پروژه است. گاهی اوقات، افرادی که در جلسات مدیریت پروژه شرکت می کنند، احساس غیر مفید بودن دارند.
در این شرایط، افراد بدون تمرکز کامل بر روی موضوع جلسه، فقط به فکر تمام شدن و ترک آن هستند.
درک صحیح از روند برگزاری جلسه، شناسایی افراد بی توجه به موضوعات مطرح شده و بازگرداندن فضای جلسه به مسیر درست، یکی از مهارت های مدیران پروژه خوب است. این توانایی، با تمرکز بر روی بندهای صورتجلسه و مهارت خواندن زبان بدن افراد حاضر در جلسه به دست می آید.
مدیریت کیفیت در مهندسی عمران چیست؟
مدیریت کیفیت، توانایی تحویل کار با توجه به خواسته های کارفرما است. متاسفانه در اغلب موارد، مدیران پروژه، فقط به اجرای کار و تحویل آن بسنده می کنند و زمان مناسبی را برای ارزیابی کیفیت کار اختصاص نمی دهند. کنترل کیفیت، مجموعه ای از فرآیندها و فعالیت هایی است که معمولا توسط اکثر مدیران نادیده گرفته می شود.
اگر به عنوان مهندس عمران، به کیفیت کار خود اهمیت می دهید، شما از توانایی مدیریت کیفیت بهره می برید. در غیر اینصورت، حتما به دنبال فراگیری این مهارت باشید؛ زیرا، هرچه کیفیت کار شما بالاتر باشد، اعتبارتان نیز به همان اندازه بیشتر می شود.
در نتیجه، فرصت ها و پیشرفت های شغلی بهتر و بیشتری پیش روی شما قرار می گیرند.
احیای پروژه در مهندسی عمران چیست؟
اگر به دنبال موقعیت شغلی بهتر هستید، باید نشان دهید که می توانید عملکرد یک تیم ضعیف را بهبود ببخشید و در صورت رخ دادن مشکل در پروژه، آن را به مسیر مورد نظر بازگردانید.
این کار با افزایش مهارت احیای پروژه حاصل می شود. به طور کلی، احیای پروژه، مجموعه ای از اقدامات برای شناسایی مشکلات و تصمیم گیری راجع به رفع آن ها (ادامه پروژه) یا کنار گذاشتن کلی پروژه است.
به عنوان مثال، اگر یک پروژه از برنامه عقب باشد، راه هایی وجود دارد که می توان سرعت اجرای فعالیت ها را افزایش داد و پروژه را در مدت زمان تعیین شده به اتمام رساند.
البته برای استفاده از این راه ها باید تأثیر آن ها بر روی بودجه را نیز در نظر گرفت. برای تقویت مهارت خود در احیای پروژه، موارد زیر را در نظر داشته باشید: