آزمون نظام مهندسی چیست؟
آزمون نظام مهندسی، معیاری برای تایید صلاحیت علمی متقاضیان دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی است.
این آزمون توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان و با همکاری سازمان سنجش آموزش کشور برگزار می شود.
در صورت داشتن کارنامه قبولی (شماره سریال قبولی) در آزمون ورود به حرفه مهندسی، گواهی سابقه کار و مدارک تحصیلی مرتبط، امکان دریافت پروانه اشتغال به کار پایه سه برای متقاضی فراهم خواهد شد.
رشته های آزمون نظام مهندسی کدام هستند؟
مطابق ماده 6 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، رشته های عمران، معماری، تأسیسات مکانیکی، تأسیسات برقی، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک، رشته های اصلی مهندسی ساختمان هستند.
آزمون نظام مهندسی، در رشته های اصلی مهندسی ساختمان و برای برخی از رشته ها، در چند صلاحیت برگزار می شود.
صلاحیت های آزمون نظام مهندسی کدام هستند؟
صلاحیت، معیاری برای تعیین تخصص فرد در اجرای امور فنی رشته های اصلی مهندسی ساختمان است. برخی از رشته های آزمون نظام مهندسی در چند صلاحیت برگزار می شوند.
رشته صلاحیت های آزمون ورود به حرفه مهندسی عبارت هستند از:
عمران:
معماری:
تأسیسات مکانیکی:
تأسیسات برقی:
شهرسازی:
پیش از سال 1400، آزمون ورود به حرفه رشته مهندسی عمران در صلاحیت های نظارت، محاسبات و اجرا برگزار می شد. در آزمون اردیبهشت 1400، دو عنوان جدید «طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان» و «ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی» به صلاحیت های رشته عمران اضافه شدند.
توجه داشته باشید که:
با کسب قبولی در آزمون رشته های شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک، متقاضی می تواند پروانه اشتغال به کار مهندسی پایه سه در صلاحیت های نظارت و اجرا را دریافت کند.
آزمون هر یک از صلاحیت های رشته های دیگر (عمران، معماری، تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی) به صورت جداگانه ثبت نام و برگزار می شوند.
اخذ صلاحیت طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان، نیازمند مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری رشته عمران در گرایش خاک و پی به همراه پروانه اشتغال در صلاحیت های نظارت یا اجرای پایه یک و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو است.
اخذ صلاحیت ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی، نیازمند مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری رشته عمران در گرایش سازه یا زلزله به همراه پروانه اشتغال در صلاحیت های نظارت یا اجرای پایه یک و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو است.
با وجود هفت رشته اصلی با صلاحیت های معرفی شده، افرادی که دارای مدرک کارشناسی مرتبط با این رشته ها باشند نیز می توانند در رشته های خاص با صلاحیت محدود شرکت کنند.