پر کردن جدول ترازیابی شعاعی:
پر کردن جدول ترازیابی، از مهم ترین مراحل تکمیل گزارش کار ترازیابی شعاعی است. به منظور تعیین ارتفاع نقاط مختلف، ابتدا باید ستون های جدول ترازیابی را پر کرد.
تصویر زیر، نمونه ای از یک جدول ترازیابی در گزارش کار ترازیابی شعاعی را نمایش می دهد. در این جدول، نقاط شروع و تعویض ایستگاه با حروف و نقاط وسط با اعداد مشخص شده اند.
به منظور یادداشت قرائت ها در جدول ترازیابی شعاعی به خاطر داشته باشید که بنچمارک یا نقطه اول (A) فقط دارای قرائت عقب، نقطه تعویض ایستگاه (B) دارای قرائت های عقب و جلو و نقطه آخر (6) فقط دارای قرائت جلو است.
البته در مثال این مقاله، تنها یک نقطه برای تعویض ایستگاه وجود دارد. در برخی از موارد، عملیات ترازیابی با چندین ایستگاه انجام می گیرد.
در فاصله بین ایستگاه ها، قرائت های میانی یادداشت می شوند. جدول زیر، نمونه ای از قرائت های ترازیابی شعاعی را نمایش می دهد.
همان طور که در جدول بالا مشاهده می کنید، نقطه تعویض ایستگاه B دارای قرائت عقب و جلو است و قرائت وسط ندارد. این قرائت ها برای محاسبه ارتفاع نقاط به کار می آیند.
محاسبه ارتفاع در جدول ترازیابی شعاعی:
محاسبه ارتفاع نقاط مختلف در جدول ترازیابی شعاعی، با استفاده از اختلاف ارتفاع قرائت های مختلف انجام می گیرد.
اختلاف ارتفاع دو نقطه متوالی، از تفاضل قرائت های آن دو نقطه به دست می آید. توجه داشته باشید که ارتفاع نقطه مبنا در ایستگاه اول مشخص است.
با جمع اختلاف ارتفاع نقطه میانی اول با نقطه مبنا، ارتفاع اولین نقطه میانی محاسبه می شود. این کار تا محاسبه ارتفاع آخرین نقطه در ایستگاه آخر ادامه می یابد.
تصویر زیر، جدول ترازیابی پر شده برای مثال این مقاله را نمایش می دهد.
در هنگام محاسبه اختلاف ارتفاع و ارتفاع نقطه تعویض ایستگاه، باید از قرائت وسط نقطه قبل (2) و قرائت جلو نقطه تعویض ایستگاه (B) استفاده کرد.
برای محاسبات نقطه بعدی (3)، قرائت عقب نقطه تعویض ایستگاه و قرائت میانی نقطه مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرند.
در نهایت، ارتفاع تمام نقاط مورد نظر به دست می آید.