ترازیابی چیست؟
«ترازیابی» (Levelling)، یکی از عملیات های پرکاربرد در نقشه برداری است که به منظور تعیین ارتفاع ژئودتیک نقاط یا به عبارت دیگر، اندازه گیری اختلاف ارتفاع نقاط مجهول نسبت به یک نقطه معلوم مورد استفاده قرار می گیرد.
این عملیات توسط تجهیزاتی نظیر ترازیاب، شاخص و سه پایه اجرا می شود. ترازیابی در بسیاری از پروژه های عمرانی، معدنی و زمین شناسی کاربرد دارد.
کاربرد ترازیابی چیست؟
ترازیابی در تمام مراحل تکمیل پروژه های عمرانی از نقشه برداری اولیه تا پیاده سازی نهایی (پیکتاژ) قسمت های مختلف سازه کاربرد دارد.
این عملیات در ساخت ساختمان، راه، راه آهن، پل، سد، کانال، تونل، فرودگاه و دیگر پروژه های عمرانی و معدنی مور استفاده قرار می گیرد.
مهم ترین کاربردهای ترازیابی عبارت هستند از:
روش های ترازیابی کدام هستند؟
روش های مختلفی برای ترازیابی نقاط وجود دارند. از پرکاربردترین روش های ترازیابی می توان به ترازیابی مستقیم (هندسی)، غیر مستقیم (مثلثاتی)، بارومتریک (فشارسنجی) و GPS اشاره کرد.
از بین این موارد، روش هندسی یا مستقیم از رواج بیشتری برخوردار است.
ترازیابی هندسی چیست؟
ترازیابی مستقیم یا هندسی، یکی از متداول ترین روش های ترازیابی است. در این روش، اختلاف ارتفاع بین دو نقطه به صورت مستقیم و با قرائت ارتفاع ها آن ها نسبت به یک تراز افقی اندازه گیری می شود.
ترازیابی هندسی روش های مختلفی دارد که از پرکاربردترین آن ها می توان به ترازیابی تدریجی و شعاعی اشاره کرد.
در صورتی که فاصله بین دو نقطه بر روی زمین زیاد باشد یا به دلایل دیگری نظیر وجود موانع، ترازیابی از روی یک ایستگاه ثابت امکان پذیر نباشد، ترازیابی تدریجی مورد استفاده قرار می گیرد (تصویر زیر).