گودبرداری چیست؟
«گودبرداری» (Excavation)، فرآیند حفاری، برداشت و ایجاد گودال درون زمین است.
این فرآیند به منظور استخراج مواد پرکننده برای خاکریز، حفر ترانشه یا شالوده برای فونداسیون، ساخت زیرزمین، آماده سازی محل پی سد، آماده سازی پی یا تکیه گاه های پل و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
عملیات گودبرداری با توجه به نوع خاک محل توسط دست، ماشین آلات سبک، ماشین آلات سنگین، ماشین آلات حفاری و مواد منفجره انجام می گیرد.
مهندسی پی (شامل مباحث مربوط به گودبرداری و فونداسیون)، یکی از دروس تخصصی و از عنوان های مهم در کتاب های مهندسی عمران است.
انواع گودبرداری چه هستند؟
گودبرداری با توجه به نوع مواد استخراجی به انواع زیر تقسیم می شود:
کابرد گودبرداری چیست؟
گودبرداری به منظور آماده سازی محیط و رسیدن به یک لایه ایمن برای اجرای سازه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع گودبرداری بر اساس کاربری عبارت هستند از:
گودبرداری و سازه های نگهبان چیست؟
به منظور درک تأثیر گودبرداری بر روی وضعیت زمین، ابتدا باید با مفهوم فشار جانبی خاک آشنا شوید. فشار جانبی، فشاری است که توسط خاک در راستای عمود بر جاذبه به لایه های مجاور اعمال می شود.
در حالت عادی، فشار جانبی مقاطع مختلف توده خاک، به دلیل محصور شدگی در حالت تعادل قرار دارد. پس از گودبرداری، توزیع تنش در اطراف گود تغییر می کند.
تغییر وضعیت تنش، افزایش موضعی فشار جانبی و اصطلاحا تمرکز تنش در نزدیکی دیواره های گود را در پی دارد.
این مسئله، باعث افزایش احتمال رخ دادن شکست و ریزش خاک می شود. هر چه زاویه دیواره های گود نسبت به افق بیشتر باشد، احتمال ریزش نیز بیشتر خواهد بود (پایداری شیب).
در اکثر پروژه های ساختمانی، دیواره های گود به صورت قائم یا نزدیک به قائم هستند.
در این شرایط، نیروهای ناشی از وزن خاک و سرباره های روی آن، باعث افزایش فشار جانبی اعمال شده بر دیواره ها می شوند.
عدم اجرای اقدامات مناسب برای جلوگیری از ریزش گود، عواقب جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت. اصلی ترین اقدام برای مقابله با پیامدهای گودبرداری، اجرای سازه نگهبان است.