اجزای شیر کنترل چه هستند؟
شیر کنترل، به منظور بررسی نرخ جریان سیال عبوری از سیستم پایپینگ مورد استفاده قرار می گیرد. در یک شیر کنترل خودکار، اجزای دیگری نظیر شیرآلات، فیتینگ و لوله ها نیز به کار برده می شوند.
به مجموعه این اجزا، «منیفولد شیر کنترل» (Control Valve Manifold) می گویند. تصویر، نمونه ای از نحوه قراگیری اجزای مختلف منیفولد شیر کنترل را نمایش می دهد.
اجزای شیر کنترل در طرح پایپینگ:
مهم ترین مولفه در سیستم بالا، شیر کنترل FRC 201 است. برای این مولفه، معمولا از یک شیر کروی با عملگر هیدرولیکی یا پنوماتیکی استفاده می شود.
در هر دو طرف شیر کنترل، یک کاهنده قرار دارد. هر دو کاهنده به شیرهای انسدادی وصل شده اند. با باز شدن شیرهای انسداد، جریان سیال از دورن شیر کنترل عبور می کند.
در هنگام بسته بودن شیرهای انسداد، جریان از درون شیر کمکی بالای شیر کنترل عبور خواهد کرد.
شیر کمکی، به صورت دستی و برای کنترل جریان در هنگام تعمیر و نگهداری شیر کنترل مورد استفاده قرار می گیرد.
یک شیر تخلیه کوچک در سیستم وجود دارد که با بسته شدن شیرهای انسداد، باز می شود و سیال جمع شده را از سیستم خارج می کند.
در طراحی اجزای شیرهای کنترل، رعایت نکات زیر ضروی است:
دبی سنج چیست و چگونه طراحی می شود؟
اریفیس، از متداول ترین تجهیزات مورد استفاده برای اندازه گیری نرخ جریات سیال است. این وسیله از یک صفحه و فلنج تشکیل می شود (تصویر زیر).
فلنج های اریفیس دارای شیرهای متصل به سنسورهای تشخیص اختلاف فشار هستند. اختلاف فشار، معیاری برای اندازه گیری نرخ جریان است.
در هنگام طراحی دبی سنج در سیستم پایپینگ باید به نکات زیر توجه کرد:
جریان سیال عبوری از درون اریفیس باید آرام و با حداقل اغتشاش ممکن باشد. اغتشاش جریان سیال معمولا به دلیل حضور موانعی نظیر فیتینگ ها و شیرآلات رخ می دهد.
وجود لوله مستقیم با طول کافی، قبل و بعد از محل قرارگیری اریفیس، باعث آرام بودن جریان در نزدیکی دبی سنج می شود. به طول مستقیم لوله در این شرایط، محدوده اندازه گیری جریان می گویند.
هنگام رسم طرح های پایپینگ برای دبی سنج، محدوده اندازه گیری جریان باید برای حداقل 30 برابر قطر لوله در بالادست اریفیس و 6 برابر قطر لوله در پایین دست اریفیس مشخص شود.