لیست اقلام پایپینگ چیست؟
«لیست اقلام» (Bill of Materials) یا BOM، فهرستی از تمام مواد مورد نیاز برای اجرای سیستم لوله کشی است که توسط فرآیندی به نام «متره و برآورد» (Material Take-Off) یا MTO تهیه می شود.
تهیه لیست اقلام، یکی از مهم ترین کاربردهای نقشه های ایزومتریک به حساب می آید. در این فرآیند، تمام مولفه های موجود در خطوط لوله برای خرید یا تدارک دیدن فهرست می شوند.
متداول ترین آیتم های لیست اقلام پایپینگ عبارت هستند از:
رسم صحیح نقشه های ایزومتریک در کنار BOM، امکان ساخت یا تهیه تمام مولفه های مورد نیاز برای اجرای لوله کشی را فراهم می کند.
به علاوه، این نقشه ها با اطلاعاتی نظیر مسیر خط لوله و محل قرارگیری تقاطع ها و اتصالات، باعث سهولت فرآیند نصب تأسیسات می شوند.
مدل سه بعدی پایپینگ چه کاربردی دارد؟
پیشرفت کامپیوترها و دسترسی به نرم افزاهای مدلسازی، ایجاد مدل های سه بعدی از سیستم های لوله کشی را به یکی از فعالیت های ثابت در طراحی و مهندسی پایپینگ تبدیل کرده است.
در ادامه، به معرفی برخی از ویژگی ها و مزایای استفاده از مدل های سه بعدی در پروژه های لوله کشی می پردازیم:
مدل های سه بعدی، نمایش تأسیسات و تجهیزاتی نظیر لوله، فیتینگ، ولو، ابزار دقیق، ساپورت و فونداسیون با اندازه واقعی هستند. تمام جزئیات کارخانه در این مدل ها آورده شده است.
اطلاعات مهندسی مربوط به هر یک از مولفه ها به اجزای مدل اختصاص داده شده اند. این اطلاعات، یک پایگاه داده کامل و به روز را برای فازهای مختلف پروژه فراهم می کند.
مدل های سه بعدی، روش فوق العاده ای برای تصویرسازی ذهنی طراحان، مهندسان و کارکنان هستند.
اغلب نرم افزارهای مدل سازی سه بعدی، امکان اجرای تحلیل شناسایی تداخل و تهیه گزارش از احتمال برخورد مولفه های سیستم را فراهم می کنند.
طراحان با به کارگیری این قابلیت نرم افزارها می توانند مولفه های سیستم را به درستی جانمایی کرده و از صرف هزینه های احتمالی در آینده جلوگیری کنند.
خروجی نرم افزارهای سه بعدی، برای تهیه گزارش های انیمیشنی و ارائه آن به کارفرمایان و کارکنان قابل استفاده است.
به علاوه، از این خروجی ها می توان در جهت ارائه آموزش های فنی و ایمنی نیز استفاده کرد.