سیستم دفع فاضلاب تأسیسات بهداشتی ساختمان چگونه است؟
در بخش های قبلی، با سیستم جمع آوری فاضلاب و اجزای آن آشنا شدید. در این بخش، اجزا و نحوه اجرای سیستم های دفع فاضلاب را توضیح می دهیم.
به طور کلی، فاضلاب ساختمان توسط هدایت به سمت چاه، سپتیک تانک یا شبکه فاضلاب شهری تخلیه می شود. هر یک از این موارد، ویژگی های مختص به خود را دارند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
دفع فاضلاب در چاه چگونه انجام می شود؟
برای تخلیه فاضلاب در مقادیر کم (محدود به چند خانواده) می توان از چاه استفاده کرد. مشخصات ناحیه حفر چاه باید به صورت زیر باشد:
در صورت صادق بودن موارد بالا، حفر چاه فاضلاب، ساده ترین و ارزان ترین روش دفع پساب است. تصویر زیر، نمای کلی یک چاه فاضلاب را نمایش می دهد.
مطابق با تصویر بالا، چاه فاضلاب از سه بخش اصلی زیر تشکیل می شود:
حجم انباره چاه فاضلاب با توجه به تعداد افراد استفاده کننده از تأسیسات بهداشتی تعیین می شود. این حجم برای 10 نفر برابر 50 متر مکعب و برای 60 نفر برابر 275 متر مکعب است.
برخی از نکات اجرایی این چاه ها عبارت هستند از:
دفع فاضلاب در سپتیک تانک چگونه انجام می شود؟
به منظور ساخت سپتیک تانک از بتن مسلح یا مواد غیر قابل نفوذ استفاده می شود. این تانک ها، معمولا دارای دو یا سه انباره مستطیلی شکل برای زلال سازی و گرفتن نوسانات جریان فاضلاب هستند.
لوله های تعبیه شده در سپتیک تانک، گازهای متعفن تولید شده از عمل باکتری ها را به بیرون از محفظه و تا سقف ساختمان های مجاور انتقال می دهند. تصویر زیر، نمایی از ساختار یک سپتیک تانک بتنی است.
در فرآیند تخلیه فاضلاب به درون سپتیک تانک، قسمتی از مواد معلق ته نشین شده و مواد معلق باقی مانده از انباره خارج می شوند.
از این رو، معمولا هر یک یا دو سال، باید انباره را خالی کرد. دفع پساب خروجی از سپتیک تانک به وسیله حفر ترانشه، چاه یا صافی های شنی صورت می گیرد.
دفع فاضلاب در شبکه شهری چگونه انجام می شود؟
به منظور تخلیه پساب درون شبکه فاضلاب شهری، لوله اصلی فاضلاب ساختمان به لوله اصلی فاضلاب شهر متصل می شود.
این اتصال برای هر ساختمان به صورت جداگانه بوده و نزدیک بودن ساختمان ها در یک محدوده، دلیلی برای اتصال مشترک آن ها به فاضلاب شهری نیست. تصویر زیر، نحوه اتصال صحیح و غلط لوله کشی فاضلاب ساختمان به شبکه فاضلاب شهری را نمایش می دهد.