دروس و کتاب های مهندسی عمران کدام هستند؟
دروس مهندسی عمران به دروس پایه، اصلی و تخصصی (الزامی) تقسیم بندی می شوند. دروس پایه در گرایش های مختلف یکسان هستند. با این وجود، برخی از دروس تخصصی به طور مشترک و برخی دیگر برای گرایش های خاص تدریس می شوند.
دروس پایه مهندسی عمران کدام هستند؟
دروس پایه در مقطع کارشناسی مهندسی عمران عبارت هستند از:
دروس اصلی و تخصصی مهندسی عمران کدام هستند؟
دروس اصلی و تخصصی در مقطع کارشناسی مهندسی عمران عبارت هستند از:
در ادامه، کتاب های مهندسی عمران برای هر یک از دروس تخصصی و سپس دروس پایه را معرفی می کنیم.
کتاب رسم فنی و نقشه کشی ساختمان:
رسم فنی و نقشه کشی ساختمان، از دروس اصلی و تخصصی مهندسی عمران است که معمولا در ترم اول کارشناسی آموزش داده می شود. این درس دو واحدی، دانشجو را برای آشنایی با مفاهیم اولیه نقشه کشی مانند ترسیمات هندسی، رسم سه نما، رسم تصویر مجسم، رسم نمای مجهول، اندازه گیری و برخی از مفاهیم تخصصی نقشه کشی ساختمان آشنا می کند.
از منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه رسم فنی و نقشه کشی ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب نقشه برداری:
نقشه بردای یکی از فعالیت های مهم در هر پروژه عمرانی به حساب می آید. در این فعالیت، جزئیات محل اجرای پروژه برداشت شده و رابطه بین نقاط مختلف تعیین می شوند. اطلاعات به دست آمده از نقشه برداری برای برنامه ریزی اجرایی مورد استفاده قرار می گیرند.
مفاهیم مربوط به نقشه برداری در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، طی یک درس دو واحدی با عنوان نقشه برداری و عملیات 1 تدریس می شوند.
از کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری نقشه برداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب مصالح ساختمانی:
مصالح ساختمانی، موادی هستند که به دلیل مشخصات مکانیکی مخصوصشان در ساخت سازه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال، پروفیل های فولادی و بتن به عنوان پرکاربردترین مصالح ساختمانی شناخته می شوند.
آشنایی با این مصالح، از اصول گرایش های مختلف مهندسی عمران است. در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، درسی دو واحدی با عنوان مصالح ساختمانی و آزمایشگاه تدریس می شود. به غیر از محدودیت واحدهای گذرانده شده (معمولا حداقل 30 واحد)، پیش نیاز خاصی برای این درس وجود ندارد.
از اصلی ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه مصالح ساختمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مصالح ساختمانی، از مواد مهم در آزمون های کارشناسی ارشد و نظام مهندسی به حساب می آیند.
کتاب تکنولوژی بتن:
«تکنولوژی بتن» (Concrete Technology)، حوزه ای از مهندسی عمران و سازه است که به مطالعه خواص بتن و کاربردهای آن می پردازد.
البته مباحثی نظیر اجزای تشکیل دهنده، افزودنی ها و طراحی اختلاط بتن نیز در حوزه تکنولوژی بتن مورد ارزیابی قرار می گیرند. این مباحث در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، طی یک درس دو واحدی با عنوان تکنولوژی بتن برای دانشجویان تدریس می شوند. پیش نیاز اصلی این درس، مصالح ساختمانی است.
از شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در حوزه تکنولوژی بتن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب طراحی و معماری شهرسازی:
طراحی و معماری شهرسازی، یکی از دروس اصلی و تخصصی در مقطع کارشناسی مهندسی عمران است که مفاهیمی نظیر شهرشناسی، شناخت فضای شهری، تحلیل فضای شهری، طراحی فضای شهری، طراحی شبکه حمل و نقل درون شهری، برنامه ریزی کاربری زمین و طرح های شهری می پردازد.
از اصلی ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری طراحی و معماری شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب استاتیک:
«استاتیک» (Statics)، یکی از شاخه های علم مکانیک است که به تحلیل نیرو یا گشتاور اعمال شده بر روی سیستم های فیزیکی ثابت (بدون شتاب) می پردازد.
در حوزه مهندسی عمران، آشنایی با اصول استاتیک، اهمیت بسیار بالایی دارد؛ چراکه اکثر سازه های عمرانی نظیر ساختمان، پل، سد، تونل و غیره، ابتدا برای عملکرد در حالت استاتیک طراحی و اجرا می شوند. پیش نیاز اصلی استاتیک، ریاضی 1 است.
شناخته شده ترین و متداول ترین کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری استاتیک عبارت هستند از:
استاتیک مریام به عنوان مرجع اصلی استاتیک در بسیاری از دانشگاه های ایران تدریس می شود. جزوه های متعددی نیز از دانشگاه های معتبر داخلی برای یادگیری این درس وجود دارند.
کتاب دینامیک:
دینامیک، شاخه ای از فیزیک کلاسیک است که به مطالعه نیروها و اثرات ناشی از آن ها در حین حرکت جسم می پردازد.
در مهندسی عمران، دینامیک در تحلیل سازه های مختلف (دینامیک سازه) اهمیت پیدا می کند. مفاهیم و مباحث موجود در این علم، طی یک درس سه واحدی به دانشجویان مقطع کارشناسی مهندسی عمران آموزش داده می شود. پیش نیاز اصلی دینامیک، استاتیک است.
از شناخته شده ترین و بهترین کتاب های مهندسی عمران در حوزه دینامیک مهندسی و دینامیک سازه می توان موارد زیر را نام برد:
کتاب مقاومت مصالح:
«مقاومت مصالح» (Strength of Material) یا «مکانیک مواد» (Mechanics of Material)، حوزه ای است که به مطالعه روش های مختلف محاسبه تنش و کرنش در اعضای سازه ای نظیر تیر، ستون، سگمنت و غیره می پردازد.
مقاومت مصالح را می توان به عنوان شروع به کارگیری مفاهیم تئوری برای طراحی و اجرای سازه های مهندسی در نظر گرفت.
مفاهیم موجود در مقاومت مصالح به قدری گسترده هستند که معمولا آن ها را در سطح کارشناسی به دو درس جداگانه تحت عنوان های مقاومت مصالح 1 و مقاومت مصالح 2 تقسیم می کنند. سطح بالاتر این درس نیز با عنوان مقاومت مصالح 3 یا مقاومت مصالح پیشرفته تدریس می شود. پیش نیاز اصلی مقاومت مصالح، درس استاتیک است.
از شناخته شده ترین کتاب های مهندسی عمران در زمینه مقاومت مصالح می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب تحلیل سازه ها:
«تحلیل سازه» (Structural Analysis)، فرآیند تعیین اثرات بارهای مختلف بر روی سازه های فیزیکی و اعضای آن ها است.
این تحلیل به منظور طراحی و اجرای سازه هایی نظیر ساختمان، پل، سد، هواپیما، کشتی و غیره انجام می گیرد.
تحلیل سازه ها در مقطع کارشناسی مهندسی عمران طی یک درس سه واحدی با عنوان تحلیل سازه های 1 و یک درس دو واحدی با عنوان تحلیل سازه های 2 آموزش داده می شود. پیش نیازهای این درس ها عبارت هستند از:
از منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه تحلیل سازه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب سازه های بتن آرمه:
سازه های بتن آرمه، در سالیان اخیر با استقبال بسیار زیادی از طرف مهندسان و پیمانکاران مواجه شده اند. گسترش کاربرد این سازه ها به عنوان یکی از گزینه های اصلی اجرای پروژه های مهندسی، اهمیت آن ها در سطح دانشگاهی را نیز بیشتر از پیش کرده است.
اصول طراحی و اجرای سازه های بتن آرمه در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، طی یک درس سه واحدی با عنوان سازه های بتن آرمه 1 و یک درس دو واحدی با عنوان سازه های بتن آرمه 2 تدریس می شود. پیش نیازهای این دو درس عبارت هستند از:
از اصلی ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه طراحی و اجرای سازه های بتن آرمه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب سازه های فولادی:
سازه فولادی، سازه ای است که اعضای باربر آن از فولاد ساختمانی ساخته می شوند. مدل سازی، تحلیل و طراحی سازه های فولادی نیازمند یادگیری مبانی اجرایی و سیستم های سازه ای است.
این مبانی در مقطع کارشناسی مهندسی عمران تحت دروس سازه های فولادی 1 و سازه های فولادی 2 تدریس می شوند. از پیش نیازهای این درس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
متداول ترین کتاب های مهندسی عمران در زمینه سازه های فولادی عبارت هستند از:
علاوه بر کتاب های بالا، جزوات دانشگاهی متعددی برای درس سازه های فولادی تهیه شده است. با این وجود، اکثر این کتاب ها و جزوات سعی می کنند مفاهیم موجود در مبحث دهم را برای دانشجویان تشریح کنند. این مبحث، یکی از مهم ترین مواد آزمون نظام مهندسی نیز به شمار می رود.
کتاب بارگذاری سازه ها:
نیرو، تغییر شکل یا شتاب اعمال شده بر المان های سازه با عنوان بار سازه ای شناخته می شود. یکی از مباحث مقطع کارشناسی مهندسی عمران، بارگذاری سازه ها است. این مبحث به صورت یک درس دو واحدی با عنوان بارگذاری تدریس می شود.
از هم نیازها و پیش نیازهای اصلی بارگذاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب ها و جزوات متعددی برای یادگیری بارگذاری وجود دارند. اکثر منابع موجود، با معرفی انواع بارهای مرده و زنده، عملکرد سازه در ترکیبات بارگذاری مختلف را مورد بررسی قرار می دهند.
اصلی ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در این زمینه عبارت هستند از:
مبحث ششم و استاندارد 2800 به عنوان مهم ترین منابع مهندسی عمران برای یادگیری مبحث بارگذاری، آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد و آمادگی برای آزمون نظام مهندسی ساختمان شناخته می شوند.
کتاب زمین شناسی مهندسی:
زمین شناسی مهندسی، از کاربردهای زمین شناسی در مطالعات مهندسی برای تعیین پارامترهای مربوط به موقعیت، طراحی، ساخت، اجرا و نگهداری سازه ها است.
پارامترهای زمین شناسی، تأثیر بسزایی بر روی نحوه اجرای پروژه های مهندسی عمران دارند. از این رو، در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، یک درس دو واحدی با عنوان زمین شناسی مهندسی تدریس می شود. این درس به عنوان یکی از دروس پایه و اصلی به حساب می آید و هیچ پیش نیازی ندارد.
از منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه زمین شناسی مهندسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب مکانیک خاک:
«مکانیک خاک» (Soil Mechanics)، علم مطالعه رفتار خاک در شرایط بارگذاری مختلف است. این علم به عنوان یکی از مفاهیم اصلی و پایه ای مهندسی عمران و گرایش های مختلف آن به حساب می آید. در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، مکانیک خاک طی یک درس سه واحدی تدریس می شود.
اصلی ترین هم نیازها و پیش نیازهای این درس عبارت هستند از:
از شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در حوزه مکانیک خاک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مکانیک خاک از مهم ترین مواد کنکور کارشناسی ارشد مهندسی عمران - سازه و آزمون نظام مهندسی ساختمان است.
کتاب مهندسی پی:
مهندسی پی، یک درس سه واحدی در مقطع کارشناسی مهندسی عمران است که طی آن، مفاهیم مرتبط با فشارهای جانبی خاک، پی های سطحی، پی های عمیق و شناسایی های زمین به دانشجویان آموزش داده می شود.
درس مهندسی پی از مهم ترین مواد کنکور کارشناسی ارشد و آزمون نظام مهندسی ساختمان به شمار می رود. از پیش نیازهای اصلی این درس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی از شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه مهندسی پی عبارت هستند از:
کتاب مکانیک سیالات:
«مکانیک سیالات» (Fluid Mechanics)، علمی است که به مطالعه رفتار سیالات و نیروهای اعمال شده بر آن ها می پردازد.
آشنایی با این مبحث برای درک رفتار بسیاری از سازه های مهندسی عمران و محیط اجرای آن ها ضروری است. مکانیک سیالات در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، طی یک درس سه واحدی تدریس می شود. از اصلی ترین پیش نیازهای این درس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
متداول ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه یادگیری مکانیک سیالات عبارت هستند از:
کتاب هیدرولیک:
درس هیدرولیک، یکی دیگر از دروس تخصصی و مهم در مهندسی عمران، مخصوصا گرایش عمران آب است. در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، مفاهیم مرتبط با تحلیل جریان سیالات در سازه های آب نظیر کانال های باز در قالب درسی با عنوان هیدرولیک و آزمایشگاه آموزش داده می شوند. پیش نیاز اصلی این درس، مکانیک سیالات است.
از مهم ترین کتاب های مهندسی عمران در زمینه یادگیری هیدرولیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب روش های اجرای ساختمان:
چندین واحد از درس های مقطع کارشناسی مهندسی عمران به اصول اجرا، تحلیل و طراحی سازه های بتنی و فولادی ارتباط دارد.
نحوه اجرای این سازه ها طی یک درس دو واحدی با عناون روش های اجرای ساختمان به دانشجویان آموزش داده می شود. پیش نیازهای اصلی این درس، موارد زیر هستند:
از منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری روش های اجرای ساختمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب راهسازی:
راه سازی، از دروس اصلی مهندسی عمران و از مواد کنکور کارشناسی ارشد گرایش راه و ترابری و گرایش حمل و نقل است. در این درس، مفاهیم اولیه راه سازی، انواع قوس، مسافت دید، شیب عرضی، منحنی های اتصال و عملیات خاکی در پروژه های ساخت راه تدریس می شوند.
از پیش نیازهای اصلی راهسازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی از منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری اصول راهسازی عبارت هستند از:
کتاب روسازی راه:
روسازی، از فعالیت های پایانی در فرآیند راهسازی است. اصول این فعالیت در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، طی یک درس دو واحدی به دانشجویان آموزش داده می شود. پیش نیازهای اصلی این درس عبارت هستند از:
از منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه روسازی راه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب متره و برآورد:
«متره و برآورد» (Quantity Surveyor) یا QS، یکی از فعالیت های مهم در صنعت ساخت و ساز است که توسط افراد متخصص و به منظور تهیه لیست اقلام مورد نیاز و آنالیز هزینه های پروژه اجرا می شود. مهندسان عمران، درسی را با عنوان متره و برآورد در دوره کارشناسی می گذرانند.
از نشریه ها و کتاب های مهندسی عمران در زمینه متره و برآورد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب مهندسی محیط زیست:
یکی از حوزه های مهم و رو به رشد در سالیان اخیر، توجه به مسائل محیط زیستی و توسعه پایدار بوده است.
این مسائل در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، طی یک درس دو واحدی با عنوان مهندسی محیط زیست به دانشجویان آموزش داده می شوند. این درس هیچ پیش نیاز خاصی ندارد.
برخی از منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه مهندسی محیط زیست عبارت هستند از:
کتاب مهندسی زلزله:
همیشه احتمال اعمال بارهای دینامیکی ناشی از زلزه بر سازه های مهندسی (مخصوصا در کشور لرزه خیزی مانند ایران) وجود دارد.
از این رو، مهندسان عمران باید علاوه بر بارهای استاتیک، با بارهای زلزله و تأثیر آن ها بر روی سازه نیز آشنایی داشته باشند. به این منظور، در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، معمولا یک درس سه واحدی با عنوان مهندسی زلزله تدریس می شود.
پیش نیاز اصلی این درس، تحلیل سازه های 2 است.
از منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری مهندسی زلزله می توان موارد زیر را نام برد:
کتاب زبان تخصصی مهندسی عمران:
آشنایی با زبان انگلیسی، مهارتی است که سرعت پیشرفت و یادگیری دانشجویان در تمام رشته ها را افزایش می دهد. یک مهندس عمران با تسلط بر روی زبان انگلیسی (به خصوص زبان تخصصی رشته خود) می تواند به منابع آموزشی بسیار زیادی دسترسی داشته باشد. با وجود اختیاری بودن زبان تخصصی در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، یادگیری آن می تواند داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد را یک قدم به قبولی نزدیک تر کند.
از کتاب های مهندسی عمران در یادگیری تخصصی زبان انگلیسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ریاضی پایه دانشگاهی:
برخی از دانشجویان، بنا به دلایل مختلف، با مفاهیم پایه ای و پیش نیازهای دروس ریاضی دانشگاهی آشنایی کافی را ندارند. همین موضوع می تواند مانع از درک اصول ریاضی ارائه شده در دانشگاه و کسب نمرات رضایت بخش شود.
کتاب ریاضی عمومی 1:
ریاضی 1، از دروس پایه تمام رشته های مهندسی است. در این درس، مباحثی نظیر حد، پیوستگی، مجانب، مشتق، انتگرال، دنباله و سری، اعداد مختلط و مختصات قطبی آموزش داده می شود.
ریاضی 1، تأثیر زیادی بر روی معدل (به دلیل سه واحدی بودن) داشته و تعدادی از سوالات کنکور کارشناسی ارشد به مباحث آن اختصاص دارند.
از شناخته شده ترین کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری ریاضی 1 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
جزوات و کتاب های متعددی برای آموزش ریاضی 1 وجود دارند. با این حال، مهم ترین عوامل موثر بر یادگیری مناسب این درس، میزان قوی بودن پایه دانشجو و توانایی های مدرس هستند.
کتاب ریاضی عمومی 2:
ریاضی 2، یکی دیگر از درس های الزامی مقطع کارشناسی مهندسی عمران است. در این درس سه واحدی، مباحثی نظیر صورت های مبهم، انتگرال های ناسره، فرمول تیلور، دنباله و سری، سری توانی، توابع برداری، جبر خطی، توابع چندمتغیره، انتگرال چندگانه و آنالیز برداری مورد بحث قرار می گیرد.
تنها پیش نیاز ریاضی 2، ریاضی 1 است. منابع و کتاب های ریاضیات عمومی دانشگاه معمولا در دو جلد (ریاضی عمومی 1 و ریاضی عمومی 2) منتشر می شوند.
فرادرس، با تهیه دو فیلم آموزشی جامع، یادگیری مباحث ریاضی 2 و آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد را برای دانشجویان و داوطلبان ساده تر کرده است. با کلیک بر روی عنوان آن ها، سرفصل ها و جزئیات این آموزش ها را مشاهده خواهید کرد:
کتاب معادلات دیفرانسیل:
معادلات دیفرانسیل، معادلاتی هستند که رابطه یک یا چند تابع را با مشتقات آن ها نمایش می دهند. این معادلات در بسیاری از علوم از جلمه علوم مهندسی کاربرد دارند.
با استفاده از معادلات دیفرانسیل می توان رفتار سیستم های مهندسی را را با تقریب خوبی مورد مطالعه قرار داد.
در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، معادلات دیفرانسیل طی یک درس سه واحی به دانشجویان آموزش داده می شود. از هم نیازها و پیش نیازهای این درس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری معادلات دیفرانسیل عبارت هستند از:
کتاب های زیادی در زمینه معادلات دیفرانسیل ارائه شده اند. با این وجود، یادگیری مباحث تئوری در این درس کافی نیست و دانشجو باید توانایی حل مسئله را بیاموزد.
کتاب برنامه نویسی کامپیوتر:
برنامه نویسی کامپیوتر، یکی از مهارت هایی است که نیاز به آن روز به روز در علوم مختلف افزایش می یابد. تقریبا تمام علوم در سطوح مختلف با برنامه نویسی کامپیوتر سر و کار دارند.
یادگیری اصول و مبانی این مهارت می تواند زمینه ساز پیشرفت های تحصیلی و شغلی زیادی شود. در مقطع کارشناسی مهندسی عمران، درسی سه واحدی با عنوان برنامه نویسی کامپیوتر تدریس می شود. یادگیری این درس پیش نیاز خاصی در دانشگاه ندارد.
زبان های زیادی برای تدریس برنامه نویسی وجود دارند. با این حال، اغلب اساتید سعی می کنند زبان هایی نظیر C یا ++C را آموزش دهند. البته در سالیان اخیر، پایتون نیز به زبان برنامه نویسی محبوبی برای یادگیری تبدیل شده است.
رایج ترین کتاب های مهندسی عمران که در دانشگاه برای برنامه نویسی زبان ++C تدریس می شوند، عبارت هستند از:
از شناخته شده ترین کتاب های یادگیری زبان C نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب محاسبات عددی:
محاسبات عددی یا به اصطلاح تخصصی آنالیز عددی، مطالعه الگوریتم های مورد استفاده برای تقریب عددی مسائل در حوزه های مختلف است.
الگوریتم های محاسبات عددی، مبنای ریاضی نرم افزارهای تحلیل سازه هستند. این الگوریتم ها در مقطع کارشناسی مهندسی عمران و طی درسی دو واحدی با عنوان محاسبات عددی تدریس می شوند. پیش نیازهای این درس عبارت هستند از:
از شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری درس محاسبات عددی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یادگیری محاسبات عددی، شروعی برای کسب مهارت در زمینه کار با نرم افزارها و شبیه سازی های عددی است.
کتاب آمار و احتمال مهندسی:
آمار و احتمالات، یکی دیگر از مباحث پرکاربرد ریاضی در علوم پایه و مهندسی است. در مهندسی عمران، از روش های آماری برای تحلیل داده ها و تعیین عدم قطعیت های پروژه نظیر تغییرات محیطی، ظرفیت باربری سازه و غیره استفاده می شود.
آمار و احتمالات، یکی از درس های سه واحدی در مقطع کارشناسی مهندسی عمران است. ریاضی 2، به عنوان پیش نیاز یا هم نیاز اصلی این درس در نظر گرفته می شود.
از شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران در زمینه آمار و احتمالات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب فیزیک 1:
اصول فیزیک نیز یکی دیگر از مباحث پایه ای هستند که در مقطع کارشناسی مهندسی عمران طی دو درس سه واحدی با عنوان های فیزیک 1 و فیزیک 2 تدریس می شوند.
فیزیک 1 مباحثی نظیر اندازه گیری، بردارها، حرکت در یک بعد، حرکت در ابعاد بالاتر، دینامیک حرکت، کار و انرژی، پایستگی انرژی، تکانه و برخورد، مرکز جرم، سیستم های ذرات، حرکت دورانی و غیره را پوشش می دهد. در فیزیک 2 نیز مفاهیمی نظیر الکتریسیته، مغانطیس و امواج الکترومغناطیس مورد بررسی قرار می گیرند.
از شناخته شده ترین منابع و کتاب های مهندسی عمران برای یادگیری فیزیک می توان به موارد زیر اشاره کرد: