قالب فلزی
از قالب فلزی هم می توان برای کلاف تحتانی استفاده کرد ولی برای پروژه های کوچک مقرون به صرفه نیست. این قالب ها قبل بسته شدن روغن کاری می شوند. حالتی هم است که خاک منطقه به عنوان قالب عمل می کند در این موارد پی را به عرض و عمق مورد نظر کنده بعد دیواره های پی را با پلاستیک می پوشانند و زمین خود نقش قالب را ایفا می کند و نیازی به قالب نیست. عایق بندی به علت این است که آب بتن جذب نشده و نسبت آب به سیمان بتن تغییر نکند.
روفیکس، قالب درجا یی است که اغلب برای اجرای سقف های مرکب بتنی و دیوارهای یک پارچه از آن استفاده می شود. از جمله خصوصیات روفیکس مانند سبکی، صرفه اقتصادی با توجه به شرایط اقلیمیِ اکثر مناطق ایران، سرعت و سهولت د ر نصب، نیاز به استفاده از آن را اجتنا ب ناپذیر کرده است.
روفیکس صفحه فلزی مشبکی است با هفت ناودانی به شکل V و تعداد حداقل 7000 شبکه در هر متر مربع است. مواد اولیه روفیکس ورق روغنی و یا گالوانیزه به ضخامت 80/0 یا 70/0 میلیمتر از نوع DIN 1623-1 یا ST12 فولاد مبارکه است. روفیکس موارد استفاده متفاوتی دارد. یکی از کاربردهای آن، شکل قالب برای سازه های مختلف بتنی است.
مزایای اجرایی
کاربردهای روفیکس نسل اول
نکات عمومی در ساختن قالب ها
صفحات و اندازه قالب ها باید به اندازه کافی به هم چسبیده و متصل شوند تا از خارج شدن شیره بتن که باعث ایجاد حفره هایی در سطح بتن می شود، کرموشدن بتن جلوگیری شود.قبل از بتن ریزی قالب ها را باید در تمامی جهات عمودی و افقی کنترل نمود و از استحکام پشت بندها، دستک ها و تیرهای نگهدارنده قالب مطمئن شد.
در موقع بتن ریزی قالب ها را باید پیوسته کنترل کرد و در صورت لزوم آنها را تنظیم یا تقویت کرد.
قبل از بتن ریزی تمامی قسمت های داخلی قالب را باید کنترل نمود و آن را از هر گونه اشیا اضافی نظیر خرده های چوب پاک کرد.اگر ارتفاع بتن ریزی بیش از 1/5 متر باشد باید از وسایلی نظیر ناودان های فلزی یا لوله های لاستیکی استفاده کرد تا از جدا شدن دانه های شن و ماسه و دوغاب سیمان از هم جلوگیری شود.
در موقع ویبره کردن بتن باید انتهای ویبراتور تا خد پایین بتن پایین برد و حتی بتن ریخته شده قبلی را تا حداکثر 20 سانتیمتر ویبره کرد. باید توجه داشت که ویبره کردن بتن ریخته شده قبلی، به خصوص اگر بتن نسبتاً سخت شده باشد، ممکن است باعث باز شدن و شکستگی قالب، به خصوص در مورد دیوارها و بتن ها شود. یادآوری می شود که ویبره کردن بتن ریخته شده قبلی در صورتی که بتن به حالت پلاستیکی در آید برای بتن ضروری نخواهد داشت.
موقعی که بتن ریزی با پمپ و از ته قالب انجام شود باید توجه داشت که پر کردن قالب از بتن با سرعت زیاد صورت گیرد تا از سخت شدن آن قبل از پر شدن قالب جلوگیری شود. در صورتی که قدرت پمپ و میزان بتن ریزی به اندازه ای کم باشد که بتن شروع به رفتن کند فشار زیادی به سطوح داخلی قالب وارد آمده و ممکن است باعث باز شدن و شکستگی شود.