همان گونه که تا به اینجا بیان شد استفاده از عایق های حرارتی در ساختمان ها به میزان قابل توجهی سوخت مصرفی را کاهش می دهد.
با داشتن روابط زیر می توان تا حدودی میزان سوخت ذخیره شده را محاسبه نمود:
که در این رابطه پارامترهای فوق به صورت زیر تعریف می شوند:
و طبق رابطه زیر می توان میزان کاهش در انتقال حرارت در اثر عایق کاری را معین نمود:
با استفاده از روابط فوق می توان میزان کاهش در سوخت مصرفی را با قرار دادن مواد عایق در ساختمان ها محاسبه نمود و مشاهده می شود تا چه میزان هزینه های مصرفی بابت سوخت کاهش می یابد.
پشم شیشه بهترین عایق ساختمانی:
با در نظر گرفتن کلیه مسائل فوق و همچنین پارامترهای دیگری که مصالح ساختمانی باید دارا باشند، نظیر مقاومت در برابر آتش سوزی، استحکام بالا، قابلیت جذب رطوبت و غیره می توان بهترین عایق حرارتی و عایق رطوبتی را انتخاب نمود.
اما علاوه بر این عوامل یکی از شرایط بسیار مهم در انتخاب عایق های حرارتی برای ساختمان ها موجود بودن مواد اولیه است.
با توجه به موارد بالا مشخص شد که بسیاری از انواع فوم های پلیمری انتخاب مناسبی هستند که می توانند هم میزان سوخت مصرفی را کاهش دهند و هم قیمت تمام شده آن ها در مقایسه با سایر مواد پایین تر است اما باید با توجه به شرایط موجود تصمیم گیری نمود که این مواد انتخاب درستی هستند یا باید ماده ای جایگزین آن ها شود.
در ایران از بهترین مواد عایق که می تواند مورد استفاده قرار گیرد پشم شیشه است که تولید داخلی نسبتا خوبی هم دارد.
خواص پشم شیشه:
با مقایسه خواص حرارتی پشم شیشه با بتن و آجر ساختمانی در می یابیم که قدرت عایق بودن 9 سانتی متر پشم شیشه معادل 3 متر بتن و یا 2 متر آجر می باشد.
علاوه بر قدرت بالای عایق بودن حرارتی، یکی از بزرگ ترین محاسن پشم شیشه دانسیته پایین آن است.
به طور متوسط دانسیته آن را می توان حدود 24-12 کیلوگرم بر متر مکعب در نظر گرفت و مقدار متوسط ضریب انتقال حرارت آن نیز در دمای 25 درجه سانتی گراد 0.028-0.032 است که در مقایسه با اکثر مواد بسیار پایین می باشد.
از دیگر خواص آن استحکام فشاری، استحکام در برابر پارگی و مقاومت در برابر آتش می باشد.
همگی این خواص خصوصا پایین بودن دانسیته آن می تواند پشم شیشه را به عنوان بهترین و اقتصادی ترین انتخاب عایق حرارتی در ساختمان ها در ایران معرفی کند.
به وسیله یک محاسبه ساده و تقریبی می توان میزان کاهش در انتقال حرارت را محاسبه نمود.