واژه پلاستیک از ریشه یونانی به معنای شکل پذیر است. پلاستیک ها مواد آلی گوناگون مشتق از سلولز، رزین، پروتئین، مواد نفتی، ذغال سنگ و مانند این ها هستند که توسط گرما، فشار و یا گرما و فشار توام می توان آن ها را به شکل های دلخواه در آورد.
ویژگی های پلاستیک ها:
بررسی انواع پلاستیک ها:
توسعه محصولات پلاستیکی به حدی افزایش یافته که هم اکنون در حدود چهل گروه از پلاستیک ها به شکل تجارتی عرضه می شوند و هریک دارای مشخصات مخصوص به خود می باشند.
حتی در بین پلاستیک های یک گروه نیز ممکن است تفاوت های قابل توجهی وجود داشته باشد که ناشی از تغییرات وزن مولکولی و ساختمان زنجیرهای مولکولی می باشد.
به علاوه با افزودن نرم کننده ها، پر کننده ها، رنگ ها و دیگر مواد شیمیایی می توان خواص پلیمر اصلی را اصلاح نمود.
پلاستیک ها تقریبا در تمام جنبه های زندگی ما تأثیر عمیقی دارند.
توسعه و تکثیر محصولات پلاستیکی و مصرف انواع مختلف آن ها به حدی است که کاربرد آن در تمام بخش های صنعت از جمله ساختمان رواج چشمگیری یافته و نمایان است.
عموما پلاستیک ها براساس عکس العمل شان در مقابل حرارت به دو گروه اصلی ترموپلاستیک ها و ترموستها تقسیم می شوند.
مصرف پلاستیک ها در ساختمان:
ویژگی های مطلوب پلاستیک که قبلا اشاره گردید سبب گسترش روز افزون مصرف پلاستیک در ساختمان شده است.
در صنعت ساختمان بعضی از پلاستیک ها به عنوان اجزا سازه ای یا نیمه سازه ای، بعضی به عنوان یکی از اجزا یک ماده مرکب مورد استفاده قرار می گیرند.
برای مصارف سازه ای پلاستیک ها را تقویت (مسلح) می کنند. در 90 درصد موارد این تقویت با الیاف شیشه و در بقیه موارد با الیاف دیگر نظیر کتان، کنف و الیاف فلزی صورت می گیرد.
حدود 85 درصد از پلاستیک های تقویت شده از رزین های پلی استر استفاده می شود و بقیه از رزین های اپوکسی می باشد.
یکی از معمول ترین محصولات سازه ای ورق های (پانل های) موجدار پلاستیکی مسلح به الیاف مقاومند.
این ورق ها دارای پایداری ابعادی و مقاومت در برابر عوامل جوی، شکستگی و اثرات شیمیایی می باشند.
هنگامی که این ورق ها (پانل ها) در سقف مورد استفاده قرار می گیرند این خصوصیات مهم می باشند.
ورقه هایی از این جنس ممکن است برای پوشش دیوارها، جدا کردن اتاق ها، محصور نمود پاسیوها و گاراژهای بدون سقف و یا به عنوان نورگیرهای سقفی به کار می روند.
این ورقه ها در رنگ های مختلفی از جمله سفید، ساخته می شوند و معمولا دارای عرض 450 تا 600 میلی متر و طول هایی تا 4.27 متر می باشند.
از پلاستیک ها معمولا ورق های مسلح و یا غیر مسلح ساخته می شوند که به جای شیشه مورد استفاده قرار می گیرند.
از دلایل عمده مصرف آن به جای شیشه می توان از تفاوت فاحش وزن پلاستیک نسبت به شیشه که در حدود یک هفتم آن می باشد و همچنین ضربه پذیری و دیرتر شکستن آن نام برد.
از صفحات شفاف و یا نیمه شقفاف می توان برای نورگیرهای سقفی، گنبدها و نمای خارجی ساختمان استفاده نمود.
از مواد پلاستیکی به طور وسیعی برای تولید ساندویچ پانل ها که در دیوارهای خارجی غیر باربر ساختمان ها به کار می روند استفاده می شود.
این ساندویچ پانل ها ممکن است تماما از پلاستیک و یا همراه با یک شبکه آلومینیومی ساخته شوند. در این موارد جنس پلاستیک آن ها از آکریلیک ها، پلی پروپلین، پلی کربنات ها و پلی استرها می باشد.
آکریلیک تقویت شده و سایر پلاستیک ها را در قالب بندی بتن و قالب ثابت به کار می برند.
پلی استیرین منبسط شده و پلاستیک های متخلخل از انواع رزین های پلی اورتان، رزین فنولیک و رزین های وینیل مهم ترین پلاستیک هایی هستند که در عایق های حرارتی ساختمان به کار می روند.
معمولا عایق های حرارتی در اندازه های مختلف تولید می شوند. اندازه قطعات استاندارد 600*2400 میلی متر می باشد که به ضخامت های 25، 50، 75 و 100 میلی متر تولید می شوند.
پلاستیک های نرم و سخت در کف پوش ها، دیوار پوش ها و سقف پوش های ساختمان نیز مصرف می شوند.
کف پوش های پلاستیکی در یک یا چند لایه در رنگ ها و طرح های متنوع تولید می شوند و ممکن است مواد غیر پلاستیکی نیز کم و بیش در آن ها به کار گرفته شود.
رزین های اپوکسی را با ماسه مخلوط کرده و در کف سازی زیر کارخانه ها و سالن ها و روکش پلهای فلزی به مصرف می رسانند.
کف پوش های پلاستیکی بیشتر از جنس P.V.C می باشند. دیوار پوش های نرم را با استیرن و نوع سخت را با استیرن و آکریلیک در انواع رنگ ها و نقش ها می سازند.
برخی از دیوار پوش ها و سقف پوش ها ممکن است از نوع اکوستیکی باشند.
از پلاستیک برای ساختن مصالح آب بندی، بخاربندی و درزبندی استفاده می شود. ورق های آب بندی و بخاربندی از پلی اتیلن و PVC هستند.
درزپوش ها را در ضخامت های استاندارد 0.5، 1 و 1.5 میلی متر از PVC می سازند. همچنین درزبندها نیز از PVC ساخته می شوند.
پلاستیک ها در ساختن لوله های آبرسانی، فاضلاب و لوله های عبور سیم های برق، روکش سیم و کابلهای برق، لوازم بهداشتی و ساندویچ پانل ها مصرف می شوند.
سنگدانه های سبک پلاستیکی در ساختن بتن سبک مصرف می شوند. در و پنجره و قفسه آشپزخانه را نیز اغلب از PVC می سازند.
از ورقه های پلی اتیلن برای پوشاندن مصالح ساختمانی و حفظ کارهای تازه ساخت از سرما و نظایر آن استفاده می شود.