نرم افزار SAFE به عنوان یکی از پرکاربردترین نرم افزارهای حوزه مهندسی عمران و سازه شناخته می شود.
این نرم افزار به طور گسترده برای مدل سازی، تحلیل و طراحی فونداسیون و دال های بتن آرمه مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد نرم افزار SAFE در چک لیست طراحی سازه:
فهرست بازبینی یا چک لیست طراحی سازه، جدولی شامل مجموعه سوالاتی است که به منظور کنترل، بازرسی و بازبینی نحوه رعایت الزامات طراحی و اجرایی در پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد.
نرم افزار سیف به عنوان یکی از ابزارهای قابل اعتماد برای پاسخگویی به سوالات چک لیست طراحی سازه در نظر گرفته می شود.
آیین نامه مناسب جهت طراحی فونداسیون، ضریب بستر و تنش مجاز خاک، کنترل پوشش میلگردها، ترکیبات بارگذاری، کنترل بارهای اعمالی با واقعیت، استفاده از نوارهای طراحی، بررسی بارهای سرویس، طراحی محل چاله آسانسور، سختی خاک بستر، کنترل طول شمع ها، تعداد و فاصله داری حداقل آرماتور مورد نیاز، بلندشدگی پی، بررسی مشکل برش پانچ و بسیاری از گزینه های مرتبط با کنترل طراحی فونداسیون و دال های بتنی با استفاده از نتایج SAFE مورد ارزیابی قرار می گیرند.
کاربرد نرم افزار SAFE در مدل سازی سازه:
نرم افزار سیف کاربرد گسترده ای در مدل سازی فونداسیون، پی و دال های بتنی دارد. قابلیت ها و ابزارهای ترسیمی این نرم افزار، فرآیند ایجاد مدل های دو بعدی و سه بعدی را ساده می کند.
در ادامه به معرفی برخی از ویژگی های مدل سازی در نرم افزار SAFE می پردازیم.
قالب های آماده:
نرم افزار سیف مجموعه ای از قالب های آماده را برای شروع مدل سازی در اختیار کاربر قرار می دهد. انواع دال های بتنی نظیر دال تخت، دال یک طرفه، دال دو طرفه، دال مجوف، دال تیرچه ای و پی های منفرد یا ترکیبی، از گزینه های قابل انتخاب برای شروع مدل سازی با استفاده از قالب های آماده نرم افزار هستند.
ابزارهای ترسیم:
ابزارهای ترسیم متعدد در نرم افزار سیف امکان مدل سازی بهتر را برای مهندسان فراهم می کنند. بسیاری از کلیدهای میانبر و قابلیت های استاندارد نرم افزارهای طراحی در این نرم افزار قابل استفاده هستند.
از مهم ترین این قابلیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اسنپ هوشمند:
تشخیص نقاط تقاطع، امتدادها، خطوط موازی و راستای عمود المان های مدل
ردیابی:
امکان ورود فایل های DXF و DWG (فرمت های رایج اتوکد) و ترسیم خودکار مدل از روی هندسه آن ها
ترسیم مدل با استفاده از ردیابی در نرم افزار SAFE
نماهای مدل:
از دیگر قالبیت های کاربردی نرم افزار سیف می توان به ایجاد و تنظیم نماهای مدل با دقت بسیار بالا اشاره کرد. در این نرم افزار دو مدل اصلی با عنوان مدل فیزیکی و مدل تحلیل وجود دارند.
سیستم گریدبندی:
شبکه یا گرید در نرم افزار سیف با توجه به یکی از سیستم های مختصات دکارتی، مختصات استوانه ای یا مختصات با فرم آزاد قابل تعریف است. هیچ محدودیتی در تعداد سیستم های گریدبندی در یک مدل وجود ندارد. مدل ها می توانند حول هر محور دلخواهی دوران کنند و نسبت به هر مبدای جانمایی شوند.
ویرایش تعاملی پایگاه داده:
نرم افزار سیف این اجازه را به کاربر می دهد تا اطلاعات مدل را در قابل جدول مشاهده کند و در صورت نیاز آن ها تغییر دهد. به این قابلیت، امکان گرفتن خروجی از داده ها و وارد کردن داده ها از نرم افزارهای دیگری نظیر اکسل و اکسس فراهم می کند.
مش بندی مبتنی بر اشیا:
مش بندی المان های مدل در نرم افزار سیف بر اساس حداکثر ابعاد تعریف شده برای المان ها انجام می گیرد. اضلاع مش ها، موازی و عمود بر بلندترین ضلع المان، سیستم گریدبندی یا محورهای محلی خواهند بود. این ویژگی، باعث حفظ نسبت ابعادی مناسب المان ها می شود.
المان های سازه ای:
نرم افزار سیف از بهترین نرم افزارهای موجود برای مدل سازی المان های فونداسیون و پی است.
با استفاده از تحلیل نیروی بلندشدگی یا اصطلاحا «آپلیفت» (Uplift) در این نرم افزار می توان وضعیت تکیه گاه های خاک را به راحتی مورد ارزیابی قرار داد.
پایه ستون، دیوار، ستون، تیر و شمع از المان های قابل مدل سازی در فونداسیون های گسترده هستند.
از المان های سازه ای قابل مدل سازی در نرم افزار SAFE می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دیوار و رمپ:
دیوارها و رمپ ها در نرم افزار سیف به صورت خطوط بارگذاری یا تکیه گاه های خطی تعریف می شوند. البته، امکان مدل سازی این المان ها به صورت مجزا نیز وجود دارد.
ستون:
ستون در نرم افزار سیف، با مقطع مستطیلی، T شکل، L شکل، دایره ای یا مقاطع تعریف شده توسط کاربر قابل مدل سازی است. جلوگیری از تغییر شکل دال در نواحی اتصال با ستون با تعریف زون های صلب انجام می گیرد.
نقاط تقاطع:
نقاط تقاطع در نرم افزار سیف به منظور تعریف فاصله بین تیرها و ستون ها مورد استفاده قرار می گیرند.
تکیه گاه فنری:
تکیه گاه های فنری برای تعریف نحوه نگهداری خاک بستر به کار برده می شوند. این المان ها به صورت نقطه ای، خطی و سطحی با نوع کششی یا فشاری قابل تعریف هستند.
نوار طراحی:
نوارهای طراحی برای تعریف الزامات آرماتوربندی استفاده می شوند.
تاندون:
قابلیت پس تنیدگی، امکان تعریف تاندون در مدل را فراهم می کند.