راهسازی:
یکی دیگر از مصارف مواد آزبستی، که در مواردی مورد استفاده قرار می گیرند بکارگیری آن به عنوان پوشش و پر کننده درزهای آسفالتی است.
صنعت خودروسازی:
صنعت خودروسازی از دیرباز با این ماده در ارتباط بوده و در موارد زیادی از آن بهره گرفته است.
از موارد مصرف آزبست در صنایع خودروسازی می توان به اولین لنت های ترمز اشاره کرد که به مرور زمان به دلیل اصطکاک زیاد در اثر استفاده مداوم داغ می شدند و کارایی آن ها کاهش می یافت.
اما با به روی کار آمدن و قرار گرفتن مواد آزبستی در ترکیب لنت های ترمز، باعث افزایش کارایی و طول عمر مفید آن ها شد.
در واقع آزبست به عنوان عامل افزایش دهنده مقاومت لنت های ترمز در برابر گرمای حاصل از اصطکاک باعث بهبود عملکرد آن ها حتی در شرایط بدتر و گرمای بیش از اندازه شده است.
همچنین در موارد مالشی و حرارتی:
صفحه کلاچ، انواع واشرها و … که در برابر سایش عملکرد ضعیفی دارند، مورد استفاده قرار گرفت و باعث بهبود عملکرد آن ها شده است.
صنعت نساجی:
مهم ترین ویژگی آزبست، مقاومت در برابر گرماست. از این رو می توان با بکارگیری این مواد در صنعت نساجی به عنوان عامل افزایش دهنده نقطعه اشتعال در منسوجات، به نمدها البسته و پارچه های جلیقه و دیگر موارد نسوز و ضد حریق دست یافت و در شغل های پر خطر مثل آتش نشانی مورد استفاده قرار گیرد.
کاغذسازی:
با بکارگیری آزبست در صنعت کاغذ سازی، می توان محصولات کاغذهای آزبستی با الیاف مقاوم در برابر احتراق و گرما تولید کرد که برای استفاده به عنوان پوشش لوله ها و عایق های الکتریکی امکان پذیر است.
مصرف کنندگان عمده آزبست:
با توجه به کارایی آزبست در صنایع مختلف و ویژگی های منحصر به فرد این ماده از جمله قیمت پایین، مقاومت در برابر گرما، اشتعال، سایش و … مصرف آن در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه بسیار زیاد است.
به طوری که سالانه میلیاردها نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم با این ماده در ارتباط هستند. عمده ترین کشورهای مصرف کننده آزبست در سال 1994 به ترتیب کشورهای چین، آمریکا، ژاپن، برزیل و ایران می باشد.
آزبست و محیط زیست:
همواره چالشی که در زمینه آزبست وجود دارد که آیا این ماده پر کاربرد دوستدار محیط زیست است یا تهدیدی برای بقای آن.
این ماده از طریق مختلفی هر روزه به هوا، محیط زیست، آب آشامیدنی و در نهایت به بدن انسان ها و جانوران وارد شده و نه تنها محیط زیست بلکه سلامت سجمی انسان ها و دیگر موجودات را تهدید می کند.
ممنوعیت استفاده از آزبست:
با وجود استفاده فراوان از مواد آزبستی در صنایع مختلف و ویژگی های منحصر به فرد این ماده، ممنوعیت های زیست محیطی باعث کاهش مصرف و در برخی از کشورها حذف این ماده شده است.
مصرف آزبست از حدود سال 1980 میلادی در کشورهای صنعتی جهان به شدت کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای در حال توسعه مصرف آن در حال افزایش است.