روش های تهیه دوغاب با ماسه و سیمان با توجه به کاربردی که دارد، می تواند متفاوت باشد و نسبت ترکیب آن ها با هم فرق داشته باشد. برای تعیین نسبت سیمان به ماسه در دوغاب باید از محاسبات اصولی استفاده کرد تا دوغاب با مقاومت بالایی تهیه شود. این مصالح بیشتر برای سنگ کاری، سرامیک و کاشی کاری مورد استفاده قرار می گیرد. در صورت استفاده از آن برای چسباندن سنگ و کاشی باید نسبت حجمی 1 به 5 را رعایت کرد یعنی به ازاء هر یک واحد ماسه، 5 واحد سیمان اضافه شود.
در تهیه دوغاب سیمان ماسه که برای پر کردن درزهای سرامیک کف و غیره مورد استفاده است، نسبت دوغاب سیمان ماسه به پودر سنگ در هر متر مربع 23 به 75 لیتر است. اما اگر برای سنگ کاری از دوغاب سیمان ماسه استفاده می کنید باید برای هر متر مربع به ازاء هر 33 لیتر دوغاب سیمان ماسه 1 لیتر پودر سنگ استفاده شود. در کل بهترین نسبت دوغاب ماسه سیمان نسبت های 1 به 4 است یعنی به ازاء هر 4 واحد سیمان 1 واحد ماسه باید اضافه شود.
البته این نسبت همیشگی نیست و بسته به کاربردی که دوغاب دارد، متغیر است. متداول ترین کاربرد این دوغاب در نگهداری سنگ روی دیوار است که برای تهیه آن باید آب را در بشکه ای ریخته سپس سیمان را به آن اضافه و حسابی مخلوط کرد تا کاملا یکدست شود بعد از این مرحله ماسه شسته شده را به مخلوط آب و سیمان اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. دوغاب با پایه سیمان از پر کاربردترین و بهترین نوع آن است که استفاده بسیاری در صنعت ساختمان دارد و دلیل آن دوام بالای آن در ساخت و ساز است.
ویژگی های سیمان و ماسه مورد استفاده در دوغاب
ویژگی ها و خصوصیات سیمان و ماسه مورد استفاده در دوغاب مورد استفاده برای کاشی و سرامیک، نصب سنگ و... به شرح زیر می باشد:
نکات مهم در تهیه دوغاب سیمان ماسه
در تهیه دوغاب باید به نکاتی توجه نود که در ادامه به بیان برخی از آن ها می پردازیم: