شیر سوزنی از جمله شیرهای مهم و پرکاربرد است که معمولاً از آن برای تنظیم دبی جریان سیال استفاده می شود. شیر سوزنی دارای یک مخروط بلند سوزنی شکل در انتهای استم خود می باشد که نقش دیسک را در این شیر ایفا می کند. این شیرها از لحاظ ساختار و عملکرد بسیار شبیه به شیرهای ساچمه ای (Globe Valves) هستند؛ با این تفاوت که دیسک شیرهای سوزنی به شکل مخروط خیلی باریک بوده و در شیرهای ساچمه ای حالت کروی دارد.
در شیر سوزنی، مخروط سوزنی بلند از دریچه ای واقع بر نشیمنگاه شیر که دارای قطر بیشتری نسبت به سوزن می باشد عبور می کند و انتهای آن روی دهانه ی دریچه قرار می گیرد. هنگام باز کردن شیر با چرخش در استم، سوزنی با یک حرکت پیچی بالا آمده و رفته رفته جریان برقرار می شود. بنابراین این نوع طراحی، امکان افزایش یا کاهش تدریجی دبی سیال در مسیر جریان را فراهم می کند. یک چرخش 90˚ در اهرم این شیرها می تواند شیر را از حالت کاملاً بسته به حالت کاملاً باز تغییر دهد.
عملگر (اکچویتور) شیرهای سوزنی می تواند شامل انواع دستی، الکتریکی، هیدرولیک و پنوماتیک باشد. از آنجایی که معمولاً دقت دبی خروجی از شیر سوزنی مسأله مهمی است، استفاده از اکچویتورهای الکتریکی که دارای دقت بالاتری نسبت به دیگر اکچویتورها هستند و می توانند به صورت تایمردار زمان قطع و وصل جریان را تنظیم کنند در این نوع شیرها توصیه می گردد.
اشکال مختلف سوزنی انتهای استم (Different Types of Needles)