تیرآهن جزو مهم ترین مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساخت و ساز می باشد به همین دلیل در خرید این محصول باید دقت زیادی به عمل آید.
به طور کلی تیرها دارای مشخصات فنی و ظاهری بسیاری بوده که توجه به آن ها می تواند در امر خرید کمک شایانی به شما عزیزان کند.
علاوه بر مشخصات این محصول، توجه به استاندارد و کشور تولیدی تیر نیز می تواند موثر باشد. از این رو قصد داریم در ادامه شما عزیزان را با نکات مهم در هنگام خرید تیرآهن آشنا سازیم.
مشخصات تیرآهن:
پیش از خرید لازم است اطلاعاتی در خصوص مشخصات ظاهری تیرها داشته باشیم. تیرها از لحاظ شکل ظاهری شبیه حرف H برعکس می باشند.
بال تیر به قسمت بالا و پایین آن اطلاق شده و به قسمتی که دو بال را به یکدیگر متصل می کند تیغه آن گفته می شود.
همچنین فاصله پشت به پشت بال ها جان تیر نامیده می شود. سایز تیر بر اساس طول جان اعلام می گردد.
مشخصات تیرآهن:
بررسی انواع تیرآهن:
به طور کلی سه نوع تیر در بازار موجود می باشد:
معرفی تیرآهن IPE:
تیر IPE در کشور ایران کاربرد فراوانی دارد و طبق استاندارد اروپا تولید می گردد. مهم ترین مشخصه این نوع تیر این است که ضخامت بال ها در ابتدا و انتهای محصول یکسان می باشد.
همچنین طول هر بال نصف طول جان تیر است. نقشه های ساختمانی که در ایران تهیه می گردد عموما براساس تیرآهن IPE بوده در نتیجه از محبوبیت بیشتری برخوردار می باشد.
از مرغوب ترین کارخانجات تولیدی این نوع تیر می توان ذوب آهن اصفهان را نام برد.
تیرآهن اصفهان دارای وزن سنگینی بوده و از جدول اشتال تبعیت می کند و از نظر کیفیت نیز نسبت به سایر کارخانجات مرغوب تر می باشد.
سایر کارخانجات مانند اهواز، فایکو، یزد و آرین متفرقه بوده و در بازار با این نام شناخته شده اند.
تیرها از سایز 12 تا 30 در ایران تولید می گردد و سایر سایزها وارداتی می باشد و به نام ترک، روس و اوکراین وارد ایران می گردد.
تیرآهن INP:
این تیرآهن ها بر اساس استاندارد کشورهای چین و روسیه تولید می گردند. بال ها در ابتدای این تیر نازک بوده و در انتها ضخیم می گردد.
تیرآهن IPB:
این تیرآهن تحت عناوین تیر بال پهن، عریض یا تیر H نیز نامیده می شود. در تیر بال پهن طول بال ها نسبت به تیرآهن IPE بیشتر می باشد.
لازم به ذکر است که علامت V که پس از نام این تیرها آورده می شود به معنای تیر سنگین و علامت L نشان دهنده تیرآهن سبک می باشد.
برای مثال IPBV به معنای تیرآهن بال پهن سنگین و IPBL به معنای تیرآهن بال پهن سبک می باشد.
بررسی عملکرد انواع تیرآهن:
تیر اصلی: وظیفه تیر اصلی منتقل نمودن بار از تیر فرعی به سمت ستون ها بوده و در سازه به ستون متصل می گردند.
تیر فرعی: تیر فرعی به تیرهای اصلی متصل گردیده و افقی می باشد. وظیفه اصلی تیر فرعی انتقال بار به تیر اصلی می باشد.
تیر کلاف: وظیفه اصلی تیر کلاف منتقل نمودن بار از تیر عرضی به ستون ها می باشد و به دو تیر عرضی که در سقف و خرپای ستون ها قرار دارد متصل می شود.
مزایای استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی:
همچنین در صورت عدم اتصال مناسب قطعات به یکدیگر سازه دچار مشکل می گردد.
بهترین تیرآهن بازار:
معمولا راهنمای خرید تیرآهن در کشور ما بر اساس استاندارد اروپا یا همان IPE می باشد.
البته زمانی تیر با استاندارد INP نیز در بازار موجود بوده ولی اکنون اکثر تیرها براساس استاندارد IPE در بازار داخلی ایران موجود است.
به طور کلی تیرهای وارداتی در بازار داخلی کشور ما در حال حاضر از هر دو استاندارد بوده و تیرهای IPE وارداتی مربوط به کشورهای اسپانیا، آلمان، لهستان و کره می باشد.
تیرهای تولید داخلی در دو نوع سبک و استاندارد موجود می باشد. در حال حاضر می توان گفت بهترین نوع تیر موجود در بازار تیرآهن ذوب آهن اصفهان می باشد که در نوع استاندارد موجود بوده و وزن آن مطابق جدول اشتال می باشد و علت گران بودن قیمت آن نیز همین نکته است.
تیرهای وارداتی کشور ترکیه و کره از نظر وزنی تقریبا مشابه تولیدات ذوب آهن اصفهان بوده ولی ارزان تر می باشند.
همچنین محصول کارخانجات یزد، فایکو، ناب و آرین سبک بوده و از سایر محصولات ارزان تر می باشد.
نخستین تفاوت تیر ذوب آهن اصفهان با دیگر تیرها وجود نشانه ESCO بر روی بال این محصول می باشد.
معرفی تیر لانه زنبوری:
تیرهای لانه زنبوری تحمل لنگر خمشی بیشتری دارند. برای تولید این تیرها جان آن را به صورت ذوزنقه برش می دهند و سپس آن ها را به هم جوش می دهند.
در نهایت شکل ظاهری این محصولات به صورت لانه زنبوری می شود. از مزایای این نوع تیر می توان به وزن سبک تر و صرفه اقتصادی بالاتر و عبور راحت تر لوله های برق و تأسیسات از میان آن ها اشاره کرد.
با این حال به دلیل ایجاد حفره در جان تیر مقاومت برشی محصول کاهش می یابد و گاهی اوقات برای پر کردن این حفره ها از ورق های فولادی استفاده می گردد.