خرید شمش فولادی با کیفیت مرغوب همواره یکی از دغدغه های خریداران این محصول بوده است.
در این مقاله قصد داریم به طور خلاصه از 10 تولید کننده مهم در صنعت فولاد به ویژه شمش فولادی در کشور بنویسیم و شما عزیزان را در امر خرید بهتر یاری نماییم.
ایران جز کشورهای مطرح تولید کننده فولاد طی سال های اخیر بوده است و توانسته رتبه خوبی در جهان کسب کند.
یعنی با ثبت حدود 21 میلیون تن فولاد توانست رکورد خوبی به جای بگذارد و رتبه سیزدهم جهان شود. در حال حاضر این صنعت در ایران دومین صنعت مهم و استراتژیک است که بیشترین حجم تجارت جهانی را بر عهده دارد.
در قاره آسیا بزرگ ترین غول های صنعت فولاد قرار دارند که حجم تولید آن ها بسیار زیاد است.
به طور مثال صنعت فولاد در چین به عنوان صنعت مادر است که بیش از 42 درصد از فولاد دنیا راپوشش می دهد.
کارخانجات تولید کننده فولاد در ایران در چنین شرایطی با غول های دنیا به رقابت می پردازند.
ذوب آهن اصفهان:
مادر صنعت فولاد کشور، ذوب آهن است که اولین و بزرگ ترین کارخانه تولید فولاد ساختمانی در ایران است. این کارخانه در تولید برخی از محصولات مهم ترین و بزرگ ترین تولید کننده در خاور میانه است، همانند محصولات طویل فولادی.
این کارخانه در سال 1350 خورشیدی به بهره برداری رسید. در جنوب غربی استان اصفهان در نزدیکی شهرستان زرین شهر قرار گرفته است.
از آن جایی که این شرکت جزو اولین تولیدکنندگان این صنعت بوده به همین دلیل عنوان مادر صنعت فولاد لقب گرفته است.
محصولات این کارخانه به بیش از 23 کشور در دنیا از جمله آسیایی، آفریقایی، اروپایی صادر می شود.
عمده تولیدات این کارخانه شامل تیرآهن بال نیم پهن موازی و بال پهن موازی، میلگردهای آجدار و ساده، نبشی و ناودانی بال مساوی، ریل و شمش است.
محصولات این شرکت در پروژه های مهمی استفاده شده است مانند برج میلاد، مترو تهران، نیروگاه هسته ای بوشهر و… بوده است.
فولاد مبارکه اصفهان:
عملیات اجرایی این کارخانه از سال 60 آغاز به کار کرد ولی به دلیل جنگ تحمیلی و حملات پی در پی به اصفهان این مجتمع نیمه تعطیل شد تا در سال 70 خورشیدی اولین کوره قوس الکتریکی راه اندازی شد.
این مجتمع به طور رسمی کار خود را از دی ماه 1370 شروع کرد. این خطوط توسط آیت الله هاشمی رفسنجانی که رئیس جمهور وقت بود افتتاح شد.
ظرفیت تولید این مجتمع تا 12/8 میلیون تن در سال می شود که بخش قابل توجهی از نیازهای کشور را پوشش می دهد.
فولاد مبارکه در 75 کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان قرار گرفته و مساحتی بالغ بر 35 کیلومتر مربع دارد.
محصولات این مجموعه شامل لوله های نفت و گاز، ورق آجدار، ورق قلع اندود، ورق رنگی، ورق گالوانیزه و… است.
در حال حاضر این شرکت یکی از بزرگ ترین واحد های صنعتی در کشور است که میزان قابل توجهی از تولیدات خود را صادر می کند.
فولاد خوزستان:
شروع عملیات احداث و ساخت این مجتمع از سال 1353 شروع شد ولی به دلیل پیروزی انقلاب در سال 57 و شروع جنگ تحمیلی، افتتاح آن به تعویق افتاد تا این که در فروردین 1368 خورشیدی توسط رئیس جمهور وقت افتتاح و آغاز به کار کرد.
فولاد خوزستان روش احیای مستقیم و کوره قوس الکتریکی را برای اولین بار در کشور به اجرا در آورد. این شرکت در استان خوزستان و در نزدیکی شهر اهواز قرار دارد.
ظرفیت تولید سالانه این مجتمع حدود 3.8 میلیون تن است.
این مجتمع به عنوان بزرگ ترین عرضه کننده شمش فولاد و دومین قطب تولید فولاد خام در کشور شناخته شده است.
محصولات این شرکت شامل گندله سازی، اسلب، بلوم، بیلت و… است.
فولاد خراسان:
مطالعات و جانمایی برای شکل گیری و احداث کارخانه فولاد سازی در این منطقه به سال 50 خورشیدی بر می گردد.
این شرکت در سال 69 خورشیدی تأسیس شد. از آن جایی که در استان خراسان رضوی معادن عظیم سنگ آهن، گاز طبیعی، ذغال سنگ و … وجود دارد، این مجموعه در این استان و در نزدیکی شهرستان نیشابور قرار گرفت.
فولاد خراسان از 18 واحد مختلف تشکیل شده است که محصولاتی از قبیل میلگرد ساده، میلگرد آج دار، شمش، بریکت، گندله و… تولید می کند.
در حال حاضر ظرفیت تولید خام این شرکت به حدود 4/1 میلیون تن در سال می رسد.
این شرکت توانسته در طی این سال ها چند فاز اجرایی و تولید را به پایان برساند و در زمینه ریخته گری و گندله سازی گام های مهمی بردارد.
فولاد هرمزگان:
این کارخانه دومین تولیدکننده بزرگ فولاد بعد از انقلاب در کشور است. فولاد هرمزگان در 13 کیلومتری غرب شهر بندر عباس با مساحتی حدود 95 هکتار قرار گرفته است.
ایده اجرای این پروژه در سال 78 به تصویب رسید اما تا ساخت و بهره برداری آن حدود 10 سال طول کشید و در سال 87 رییس جمهور وقت آن را افتتاح کرد. این شرکت توانسته که حدود 1.5 میلیون تن تختال به ضخامت 200 تا 250 میلی متر و عرض 900 تا 2000 میلی متر و به طول 6000 تا 12000 میلی متر تولید کند.
این مجموعه توانسته کشور را در زمینه تختال عریض به خودکفایی برساند و محصولاتی چون لوله های آب، نفت، گاز، تختال و… تولید کند.
از ویژگی های منحصر بفرد این مجموعه می توان به کوره آهک پزی عمودی دو قلو، تولید فولادهای پر کربن برای تولید فولادهایی با استحکام بالا، عدم نیاز به پاتیل سرباره و… اشاره کرد.
گروه ملی صنعتی فولاد ایران:
اولین کارخانه نورد فولاد کشور که در سال 46 خورشیدی راه اندازی شد و توانست اولین میلگردهای ساده و آج دار و نبشی را در کشور تولید کند.
این کارخانه در استان خوزستان و در نزدیکی شهر اهواز واقع شده است. این مجموعه توانسته در طول سال ها خطوط تولید خود را رشد دهد و از تجهیزات پیشرفته ای استفاده کند.
در حال حاضر این مجموعه با ظرفیت 1435000 تن فرآورده های فولادی و 430000 تن شمش فولادی از تولیدکنندگان بزرگ ایران و همچنین از صادرکنندگان مهم محصولات فولادی است.
هم اکنون تیرآهن، لوله بدون درز (مانیسمان)، میلگرد و مفتول و… تولید می کند.
مجتمع فولاد شاهین بناب:
این مجموعه با کمک و مشارکت بانک گردشگری و تعدادی از شرکت های سرمایه گذاری در اواخر سال های 1390 تشکیل و مجتمع فولاد بناب تأسیس شد.
این شرکت در مساحتی حدود 140 هکتار در شهرک صنعتی بناب واقع شده است.
هم اکنون این مجموعه توانسته انواع شمش های فولادی و آلیاژی را به همراه انواع میلگرد، تیرآهن، نبشی و ناودانی و… تولید کند. ظرفیت فولاد شاهین بناب دو میلیون و پانصد هزار تن است.
شرکت فولاد آلیاژی ایران:
در سال 78 خورشیدی این شرکت برای تولید انواع فولاد آلیاژی در ایران و خاورمیانه به بهره برداری رسید.
محصولات این کارخانه در صنایع خودرو سازی، ماشین سازی، لوله های نفت و گاز و پتروشیمی، ریل، ساخت لوازم پزشکی و جراحی و… استفاده می شود.
محصولاتی مانند خوش تراش، اکستروژن سرد و… در این کارخانه تهیه می شود.
نورد فولاد یزد:
شرکت نورد فولادی صنعتی و ساختمانی یزد در سال 1375 تأسیس شد. البته باید عنوان کرد که این مجموعه در سال 59 ایجاد شده بود و پس از این که رفع موانع قانونی انجام شد، فعالیت خود را از سال 75 آغاز کرد.
این شرکت توانسته است که بیش از 12 محصول در کارخانه خود تولید کند.
این مجموعه جز بخش خصوصی است و از جمله محصولات این شرکت تسمه عریض فابریک، میلگرد ساده و میلگرد آجدار، مفتول های صنعتی و ساختمانی، تیرآهن هاش، سنگ آهن، خرپا میلگردی و… است.
فولاد سیرجان:
این شرکت در سال 88 تأسیس شد و در حال حاضر یکی از شرکت های تابعه شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه می باشد که وابسته به بانک پاسارگاد است.
این مجموعه، از تولیدکنندگان مهم در بخش تولید شمش فولادی از جمله بیلت است. این شرکت توانسته است که در زمینه تولید شمش رتبه و گواهی نامه های قابل توجهی به دست آورد.