به جهت نگهداری و حفاظت جداره های حاصل از گودبرداری در محیط های شهری از روش مهار متقابل می توان استفاده کرد.
روش مهار متقابل برای گود های کم عرض بسیار کاربرد دارد. روش پشت بندهای افقی و مایل، نام دیگری است که برای روش مهار متقابل به کار می رود.
سازه نگهبان روش متقابل بسیار شبیه سازه نگهبان روش خرپایی می باشد. استفاده از این نوع سازه نگهبان، امروزه کمتر رایج بوده ولی در بعضی موارد خاص بسیار با صرفه تر از سازه خرپایی است.
اصول گودبرداری و سازه های نگهبان:
در ابتدا، مهندس یا مهندسین ناظر باید وضعیت و شرایط ساختمان های اطراف، از جمله نوع اسکلت بندی و کیفیت ساخت آن ها، وجود یا عدم وجود چاه های جذبی و مکان قرار گیری آن ها، وجود یا عدم وجود قنات و لوله های فاضلاب و غیره را بررسی کنند.
در مرحله بعد، نقشه تصویب شده سازه نگهبان با شرایط مطالعات میدانی تطبیق داده می شود و در صورت بروز هر اشکالی، اقدام به رفع آن می شود. سپس مراحل اجرای سازه نگهبان و بعد مرحله گودبرداری انجام می شود.
سازه نگهبان به روش مهار متقابل:
در ابتدا در دو طرف گود و در فواصل مشخص و معین چاک هایی حفر می شوند که طول آن ها باید مساوی عمق گود به اضافه ی 0.25 تا 0.35 برابر عمق گود باشد.
این میزان عمق اضافه به این علت است که باید فضای اضافی وجود داشته باشد تا انتهای تحتانی پروفیل هایی که در چاهک قرار داده می شوند، گیرداری و تثبیت شوند.
این چاهک ها باید درست کنار جداره گودبرداری ایجاد شوند.
در مرحله بعد، بعد از محاسبات و نقشه های اجرایی پروفیل های فولادی یا بتنی H یا I شکلی درون این چاهک ها قرار داده می شود.
طول این پروفیل ها به قدری است که انتهای فوقانی آن ها تا حدی بالاتر از تراز بالایی گود قرار داشته باشد.
این ستون های عمودی در دو طرف محل گودبرداری و دقیقاً رو به روی هم اجرا می شوند.
با استفاده از وسایلی مانند لودر و بیل مکانیکی، خاک برداری ابتدایی تا عمق 2 متر انجام می شود.
در این مرحله، قسمت فوقانی پروفیل ها را با استفاده از خرپاها یا تیرهایی به صورت افقی به هم متصل می کنند تا به استحکام و پایداری هم کمک کنند.
این ایجاد استحکام از آن جهت است که پروفیل های فولادی یا بتنی مقابل هم به هم فشار وارد کرده، همدیگر را مهار و از ریزش گود جلوگیری می کنند.
در مرحله آخر، کار گودبرداری به تدریج و لایه به لایه انجام می شود.
نکته:
باید دقت شود که اگر جنس خاک به گونه ای ریزشی است، ما بین پروفیل های عمودی نیز باید از تیرهای افقی چوبی یا فولادی استفاده نمود.