به طور کلی لوله فولادی در ساخت و سازهای مختلف از جمله مسکونی، شهرسازی، جاده سازی و … بسیار پرمصرف هستند.
معمولاً از لوله ها برای انتقال مواد مختلف مثل سیالات استفاده می کنند.
یکی از انواع این مقاطع، لوله های EFW می باشد که با رول کردن ورقه های فولادی و جوشکاری درز بین آن ها ساخته می شوند.
به خاطر وجود همین درز به آن ها لوله های درزدار نیز می گویند.
این لوله ها در ضخامت های متغیر از 2 میلی متر الی 20 میلی متر و حتی به صورت سفارشی با قطرهای بسیار بالا تولید شده و بسته به نوع کاربرد آن ها برای هر پروژه تهیه می شوند. هر شاخه از این لوله ها نیز طولی بین 6 الی 12 متر دارند.
کاربرد لوله های درزدار:
لوله های درزدار کاربردها و مصارف بسیار متنوعی در صنایع مختلف دارند که مهم ترین آن عبارتند از:
انواع لوله های فولادی درزدارک:
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم بسته به نوع کاربرد محصول را در ضخامت های بین 2 تا 20 میلیمتر و طول های 6 الی 12 متری تولید می کنند.
اما در یک دسته بندی کلی تر می توان گفت این مقاطع به شکل زیر به بازار عرضه می شوند که لوله های EFW یا لوله های فولادی درز ماهیچه ای نیز یکی از انواع این لوله ها می باشد.
لوله درزدار اسپیرال:
این مقاطع که با استفاده از صفحات و ورق های فولادی به صورت پیچشی تهیه می شوند با دستگاه های قالب سازی ابتدا قالب گیری شده و سپس با استفاده از جوش قوس زیر آب هم زمان به صورت دو طرفه جوش می خورند، دارای ویژگی های خاصی می باشد که به شرح زیر است:
خوشبختانه امروزه این محصولات در داخل کشور عزیزمان ایران با کیفیت عالی تولید می شود و بخش بزرگی از نیاز کل کشور را برآورده می سازند.
لوله فولادی درز ماهیچه ای EFW:
نوع دوم، لوله های فولادی درز ماهیچه ای معروف به EFW هستند که از طریق جوشکاری پرتوی الکترونی درز آن ها جوش داده می شود.
در این نوع جوشکاری با حرکت بسیار سریع الکترون ها، انرژی جنبشی موجود در دستگاه به انرژی گرمایی و حرارتی تبدیل شده و درز قطعات مقاطع را به هم جوش می زند.
معمولاً این روش تنها برای فلزاتی که چگالی بالایی دارند کاربرد دارد، زیرا حرارت بسیار بالایی تولید کرده و فلزات با چگالی پایین ممکن است به راحتی در این دستگاه ذوب شوند.
مقاطع EFW با فرکانس های الکتریکی بسیار بالا یعنی تقریباً معادل 70 کیلو هرتز جوش می خورند و انرژی بسیار زیادی نیاز دارند.
در این مقاطع سطح ورق یا لوله فولادی به دلیل گرمای بسیار بالا به روش پلاستیک گرم می شود.
این نوع جوشکاری بسیار سریع اما عمیق انجام می شود و محصولات تولید شده با این روش، دوام بسیار بالایی خواهند داشت.
لوله درز مخفی یا ERW:
مقاطع درز مخفی از نوع ERW با استفاده از مقاومت الکتریکی و تغییرات در فرکانس های مختلف جوش می خورند. این جوش ها به صورت طولی انجام می شود.
روند کار در این محصولات فولادی به این صورت است که در سطح تماس منطقه جوش یک جریان الکتریکی برقرار می شود.
که گرمای زیادی تولید می کند و لبه های دو طرف لوله تا حدی گرم شده و به راحتی جوش می خورند؛ سپس کمی فشرده می شوند تا دوام بیشتری در جوش ایجاد شود.
مقاطع درز مخفی معمولاً در پتروشیمی ها، نواحی برداشت نفت و گاز، خودروسازی و صنعت های بزرگ دیگر استفاده می کنند.
با توسعه و پیشرفت تکنولوژی نیز روز به روز بر کاربرد این محصولات در صنایع مختلف افزوده می شود، طوری که کارخانه های تولیدی مقاطع ERW در کشور تنها بخشی از مقاطع مورد نیاز پروژه های مختلف را می توانند تأمین کنند.
استاندارد ساخت لوله درزدار و EFW:
همان طور که گفتیم مقاطع EFW یکی از انواع پرکاربرد لوله های درزدار است که ساخت آن طبق استانداردهای مشخص جهانی انجام می گیرد، یعنی بعد از تولید باید از نظر کنترل کیفی مورد بررسی قرار گرفته و همه استانداردهای لازم در ساخت آن رعایت شود. این استانداردها عبارتند از:
مزایای لوله EFW:
مزایای استفاده از این مقاطع به شرح زیر می باشد:
کارفرما می تواند بر اساس نیاز پروژه خودش اندازه قطر، ضخامت و طول این لوله ها را سفارش دهد.
دارای استحکام و مقاومت بسیار بالایی هستند که طول عمر مفید محصول را افزایش داده و هزینه های نگه داری و تعویض را کاهش می دهد.
لوله های EFW بیشترین مقاومت در برابر نیروهای فشاری خارجی را دارند.
معایب لوله های EFW:
در کنار تمام مزایای گفته شده، این محصولات معایبی هم دارند که به شکل زیر می باشند:
انتهای لوله های EFW:
انتهای مقاطع درزدار و EFW از نظر استاندارد در سه شکل زیر ساخته می شوند:
تفاوت لوله های EFW و ERW:
هردو نوع مقطع ERW و EFW از محصولات پرکاربرد بوده و در گروه مقاطع درزدار قرار می گیرند، اما اولین تفاوت آن ها در نوع جوش و ساخت آن ها است که به طور کامل در قسمت های قبلی توضیح دادیم.
به علاوه مقاطع EFW نسبت به ERW از مقاومت بالاتری در برابر انواع نیروها به خصوص نیروهای فشاری برخوردارند و به همین دلیل کاربردهای تخصصی دارند.
از طرفی هر نوع فلز و ورق فولادی را نمی توان با روش EFW جوش داد، زیرا در این روش گرما به حدی زیاد است که اگر نقطه ذوب فلز مورد نظر پایین باشد کل لوله هنگام جوش خوردن ذوب می شود.
با این حال هردوی این مقاطع انعطاف پذیری بالایی داشته و به راحتی برش می خورند و نصب می شوند.
همچنین در هر دو روش ساخت، می توانیم محصولات با قطر بالاتر از 300 میلی متر را تولید کنیم که به روش غیر درزدار قابل تولید نیستند.
تنها عیبی که این محصولات دارند این است که فاقد پوشش های حفاظتی داخلی و خارجی هستند و قبل از اجرا باید آن ها را با مواد عایق مثل قیر پوشاند.
با توجه به توضیحاتی که در مورد لوله های EFW در این مقاله دادیم بدیهی است که این نوع محصولات از بسیاری جهات نسبت به مقاطع همگروه خود و حتی مقاطع بدون درز ارجحیت دارند و به همین علت تا این حد پرکاربرد بوده و در بین کارفرمایان طرفداران زیادی دارند.